Koukos Dimitris (1948)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με δασκάλους το Γιάννη Μόραλη και το Νίκο Νικολάου και διακόσμηση και σκηνογραφία με δάσκαλο το Βασίλη Βασιλειάδη (1969-1974). Συνέχισε τις σπουδές του στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι με δάσκαλο τον Gustave Singier (1975-1978).
Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα» ( Αθήνα, 1977). Η ζωγραφική του κινείται στα όρια της παραστατικότητας και της αφαίρεσης, στο βαθμό που η περιγραφική αναπαράσταση μορφών και αντικειμένων είναι κατά κανόνα πολύ μειωμένη, ενώ ο χώρος αποδίδεται μέσω του χρώματος και του φωτός. Στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του κυριαρχεί η απόδοση του φυσικού χώρου και της ατμόσφαιρας, σε ένα είδος τοπιογραφίας που αναπλάθει με ποιητικό τρόπο τα οπτικά ερεθίσματα, κυρίως όψεις της ελληνικής φύσης και του Αιγαίου. Συνήθως προσεγγίζει τα θέματά του εκ του φυσικού και επικεντρώνεται στο χειρισμό του χρώματος μέσω της κίνησης του φωτός. Χάρη στην αμεσότητα της χειρονομίας, η συγκινησιακή φόρτιση μεταφέρεται στο ζωγραφικό αποτέλεσμα. Παρά το φευγαλέο χαρακτήρα του φωτός που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα του και συχνά διασπά τις μορφές, οι συνθέσεις είναι πάντα προσεκτικά δομημένες και οι δυναμικές πινελιές ορίζουν με ακρίβεια το χώρο. Τα υλικά που χρησιμοποιεί με μεγαλύτερη συχνότητα είναι τα ακρυλικά, δουλεύει όμως επίσης και υδατογραφίες.
Παράλληλα με το εικαστικό του έργο δίδαξε ως ειδικός επιστήμονας στο εργαστήριο του Γ. Μόραλη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1983-1992). Το 1999 επέστρεψε ως ειδικός επιστήμονας στο εργαστήριο του Δ. Μυταρά.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε περισσότερες από σαράντα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως επίσης έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές όπως λ.χ. στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Πινακοθήκη της Ρόδου, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και στην Εθνική Τράπεζα, αλλά και στις Η.Π.Α., τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία και την Κύπρο.