Δημητροπούλου Μάρθα (1972)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Από το 1991 έως το 1997 σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές γλυπτικής στο Λονδίνο στο Royal College of Art (1998-2000) και στη συνέχεια απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το University of East London με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (2000-2006).
Η φύση και ειδικότερα ο φυτικός κόσμος αποτέλεσε εξαρχής την κύρια έμπνευση της δουλειάς της. Χρησιμοποιεί συχνά φυσικά υλικά, άλλοτε ατόφια κι άλλοτε παραλλάσσοντας τα με σκοπό να τα προσαρμόσει στις ανάγκες του εκάστοτε έργου-εγκατάστασης που δημιουργεί. Στη δεύτερη ατομική της έκθεση Splash (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, 2006) δημιούργησε μια διαδραστική σχέση μεταξύ αστικού και φυσικού κόσμου: ζιζάνια και φυσικά παράσιτα αναπαράγονταν ψηφιακά, εξαπλώνονταν στο πάτωμα κι αναρριχούνταν στους τοίχους ενός περιβάλλοντος. Επιλέγοντας πιθανώς τον πιο περιφρονημένο κρίκο της βιολογικής αλυσίδας, αποπειράθηκε να προσφέρει μια ανάγνωση μορφών του φυσικού κόσμου και ταυτόχρονα να σχολιάσει αισθητικές αξίες που είναι παραμελημένες από την νατουραλιστική ψευδαίσθηση.
Το 2008 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ομαδική έκθεση Το Νησί (Πολιτιστικό Κέντρο του Οργανισμού Κοσμο-Πολιτισμός, Αθήνα) δημιουργία της με πευκοβελόνες τις οποίες έκτοτε εντάσσει σταθερά στα έργα της. Χρησιμοποιεί τις πευκοβελόνες, πειραματίζεται με την αντοχή και την πυκνότητά τους και παρουσιάζει έργα σε φυσικό μέγεθος. Συχνά επιλέγει αυτό το «ευτελές» υλικό για να κατασκευάσει αντικείμενα που αποτελούν σύμβολα πλούτου, εξουσίας και δύναμης δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα οξύμωρο σχήμα, π.χ. στην ατομική της έκθεση Mercedes S500 (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, 2013).
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και στην Ρόδο και έχει λάβει μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό , ανάμεσά τους: Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών (Ρώμη, 1999), Assembly (Λονδίνο, 2000), Arcadia in the City (Λονδίνο, 2002), Unfair 2007 (Αθήνα & Θεσσαλονίκη 2007), Κοινή Θέα (Εθνικό Θέατρο, Αθήνα 2011), Απαξία/Αξία/ Υπεραξία: Μεταξύ έργου και τέχνης (Αθήνα 2016), κ.α. Το έργο της έχει τιμηθεί με το Βραβείο Art Heineken(1994) και με Έπαινο από το Ίδρυμα Σπυρόπουλου (1998).