Ξένου Βάνα (1949)

Γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., κοντά στον Γ. Μόραλη (1969-73). Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ, στις École Des Arts Décoratifs, (1973 – 1974) και École des Beaux-Arts (1974-78). Παράλληλα μελέτησε σχέδιο σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία, και παρακολούθησε σεμινάρια αισθητικής και φιλοσοφίας (1974-77).
Αρχικά παρουσίασε ζωγραφικό έργο, με πρώτη της ατομική έκθεση στη γκαλερί Ώρα (Αθήνα, 1978). Σύντομα στράφηκε προς τις εγκαταστάσεις, τις τρισδιάστατες κατασκευές και τη γλυπτική, παρουσιάζοντας τη δουλειά της σε κύκλους συνεχόμενων θεματικών ενοτήτων (Εικαστική διερεύνηση στον κόσμο του Lewis Caroll, Ιουδήθ και Ολοφέρνης, Άγγελοι, Ελευσίνια Μυστήρια, Υπερίων). Οι επιλογές της αναδεικνύουν τη σύγχρονη διάσταση και τη διαχρονική λειτουργία έργων, εικόνων, αφηγήσεων ή τοποθεσιών του παρελθόντος, σε σχέση με τα μεγάλα ερωτήματα της ανθρώπινης υπόστασης.
Παράλληλα με την εικαστική της παρουσία, ανέπτυξε σημαντικό διδακτικό έργο. Δίδαξε σχέδιο στο Κ.Τ.Ε. (1976-77) και, το 1980, έγινε επιστημονική συνεργάτης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, ενώ το 1986 εξελέγη λέκτορας στο Εργαστήριο Ζωγραφικής του ίδιου Τμήματος, όπου και διδάσκει μέχρι σήμερα ως τακτική καθηγήτρια του ΕΜΠ. Το 1992-1993 δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι.
Έχει επίσης ασχοληθεί με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία στο θέατρο. Ως μέλος πολλών πολιτιστικών οργανισμών, συμμετείχε σε επιτροπές για διεθνείς εκθέσεις και άλλες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων σε δύο Μεσογειακές Μπιενάλε Νέων (Θεσσαλονίκη 1987 και Μασσαλία 1990).
Πολλές ατομικές εκθέσεις της (που συνήθως αντιστοιχούν σε θεματικούς κύκλους) έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ευρώπη και Η.Π.Α.), ενώ έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό ομαδικών εκθέσεων. Το 1982 συμμετείχε στα Ευρωπάλια (Βέλγιο). Tο 2000 πραγματοποίησε έκθεση με θέμα τα Ελευσίνια Μυστήρια στην Chapelle Saint-Louis de la Salpêtrière στο Παρίσι, μετά από πρόσκληση του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2008 υπήρξε υποψήφια για την ανάδειξη της 'Γυναίκας της Ευρώπης'.