Σιάμκουρη Μάγδα (1951)

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην ΑΣΚΤ (1980-1985) με δασκάλους τους Δ. Μυταρά, Π. Τέτση και Θ. Εξαρχόπουλο. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο με υποτροφία του ΙΚΥ (1986-1988), στο Royal College of Art και στη St. Martin’s School of Art (1986-1990). Το 1992 παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Αθήνα (Νέες Μορφές).
Στη ζωγραφική της αρχικά απομακρύνθηκε από την παραστατικότητα για να στραφεί προς αφαιρετικές διατυπώσεις. Σύντομα άρχισε να χρησιμοποιεί το χαρτί ως υλικό για ανεικονικές κατασκευές εκτός τελάρου, δημιουργώντας τρισδιάστατα επίτοιχα έργα από χαρτοπολτό, με ιδιαίτερη έμφαση στις ποικίλες ποιότητες της ματιέρας, τις υφές και το χρώμα.
Ωστόσο οι μορφές της φύσης δεν έπαψαν ποτέ να την εμπνέουν. Αυτό είναι φανερό εξαρχής στα χαρακτικά της έργα, όπου αναπαράγει με ελεύθερο τρόπο τη μορφολογία κορμών και κλαδιών, σε ατμοσφαιρικές συνθέσεις με καθαρή δομή .
Τα παραστατικά στοιχεία επανέρχονται με τον καιρό και στη ζωγραφική της. Στην πρόσφατη δουλειά της, που περιλαμβάνει συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων με μαύρα μελάνια, οι μορφές από τη φύση συνδυάζονται ελεύθερα με αφαιρετικούς χειρισμούς, οδηγώντας σε εικόνες που θυμίζουν ονειρικά τοπία. Το εκφραστικό αποτέλεσμα στηρίζεται στην ποιητική ατμόσφαιρα των εικόνων και στις διαβαθμίσεις του φωτός με πυκνώσεις και αραιώσεις του μαύρου.
Το ενδιαφέρον της για την υποβλητική δύναμη του φωτός και την αμφισημία της εικόνας είναι φανερό και στα φωτογραφικά της έργα, εμπνευσμένα από το φως που εκπέμπει η τηλεοπτική οθόνη, τα οποία εξέθεσε το 2003.
Είναι λέκτορας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, όπου διδάσκει από το 1990. Το 1991, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ύδρας, ανέλαβε την οργάνωση παιδικού εργαστηρίου ζωγραφικής στο νησί, όπου δίδαξε τέσσερα χρόνια.
Έχει ασχοληθεί επίσης με την πολιτική γελοιογραφία και με τη φιλοτέχνηση και εκτύπωση λιθογραφιών.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, Σύρος, στην Ιονική Τράπεζα, στο ΥΠ.ΠΟ, στη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» κ.α.