Παντελιάς Μίλτος (1954)

Γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Μαθήτευσε αρχικά κοντά στον χαράκτη Φώτη Μαστιχιάδη. Σπούδασε έπειτα χαρακτική και λιθογραφία στο Παρίσι στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts (1974-1978) με δασκάλους τους L. Coutaud, J. Lagrange και G. Dayez. Συνέχισε σπουδάζοντας  Arts Plastiques στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, ως το 1980. Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση χαρακτικής στην Αθήνα, στην Αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές το 1978.
Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, το σχέδιο και την  χαρακτική. Τα έργα του είναι παραστατικά, με έντονη την ανθρώπινη παρουσία, κυρίως τη γυναικεία. Η σύνθετη επεξεργασία των εικόνων και η έμφαση στις λεπτομέρειες αναδεικνύουν την ποιητική διάσταση των θεμάτων και την πολλαπλότητα των εννοιών. Το χρώμα είναι περιορισμένο, το σχέδιο ακριβέστατο και ευαίσθητο, ενώ η αίσθηση ευθραυστότητας του χαρτιού γίνεται μέρος της εικαστικής γραφής. Τα διαδοχικά επίπεδα επεξεργασίας της επιφάνειας παραπέμπουν σε ανακατεργασμένες μνήμες, εντείνοντας την αίσθηση της νοσταλγίας και της φθοράς του χρόνου. Οι αξίες του παρελθόντος επανέρχονται με ανανεωμένη μορφή σε ένα νέο πλαίσιο, συνδέοντας τα διδάγματα της ιστορίας της τέχνης με το παρόν. Τα τεχνικά μέσα παραπέμπουν συχνά σε μεθόδους της χαρακτικής, ακόμα και στα ζωγραφικά έργα.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει συμμετάσχει επίσης σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει πλήθος χαρακτικών για συλλεκτικές εκδόσεις και έχει εικονογραφήσει ποιητικές συλλογές.
Έργα του συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές της Bibliotheque Nationale στην Γαλλία και στην Ελλάδα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Φρυσίρα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, στο Ανθρωπολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδας σε Δημοτικές Πινακοθήκες, ιδιωτικά Μουσεία και Ιδρύματα καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.