Πατρικαλάκις Φαίδων (1934 - 2017)

Γεννήθηκε στη Δράμα το 1935. Σπούδασε αρχικά στη Σχολή Βακαλό και στη συνέχεια στο Παρίσι, στην Academie Julian, στην Academie du Feu, και στην Ecole de Dessin Applique a la Mode Historique. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 άρχισε να εμφανίζεται ως ζωγράφος και σκηνογράφος στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Η πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το 1960 (γκαλερί Σαρλά).
Στη ζωγραφική του χρησιμοποιεί φωτεινά χρώματα χωρίς πολλές φωτοσκιάσεις, τα οποία τονίζουν την επιπεδότητα και τον αφαιρετικό χαρακτήρα των συνθέσεων. Στη θεματολογία του κυριαρχούν οι έντονα σχηματοποιημένες ανθρώπινες φιγούρες και τα καμπύλα σχήματα, που οργανώνονται σε απλές σκηνές με πολλά ποιητικά και ονειρικά στοιχεία. Η αφήγηση κινείται μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, θυμίζοντας συχνά παραμύθι. Η μορφοπλαστική πλευρά του έργου του παραπέμπει άλλοτε σε μοντερνιστικά πρότυπα, κυρίως μετακυβιστικά, άλλοτε σε μια πριμιτιβιστική αισθητική, πολύ κοντά στις ελληνικές παραδοσιακές φόρμες της Λαϊκής Τέχνης και του Θεάτρου Σκιών. Οι επιρροές που έχει δεχθεί ο καλλιτέχνης από τη γαλλική και την ελληνική τέχνη, αλλά και από μορφές τέχνης άλλων χωρών, ευρωπαϊκών και μη, τις οποίες γνώρισε στα ταξίδια του, είναι έκδηλες, τόσο στα ζωγραφικά του έργα, όσο και στα γλυπτά του (κυρίως σε ορείχαλκο και πηλό).
Η ιδιαίτερη σχέση του με τη μουσική είναι διάχυτη στο εικαστικό του έργο και, ακόμα περισσότερο, στα κείμενά του. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων για τη ζωγραφική διαφόρων εποχών, για την σκηνογραφία και για τις ποικίλες ταξιδιωτικές του περιπλανήσεις, καθώς και ποιητικές συλλογές. Επίσης έχει ασχοληθεί με την εικονογράφηση βιβλίων και λευκωμάτων και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την τέχνη σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες.
Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος δούλεψε αρχικά στο Παρίσι (έως το 1964) και μετά στην Ελλάδα, όπου συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης, το ΚΘΒΕ, και πολλούς άλλους θιάσους στην Αθήνα και στην περιφέρεια.
Έχει παρουσιάσει το ζωγραφικό και το γλυπτικό του έργο σε αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ύδρα), όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία).