Βέργη Χρύσα (1959)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και σπούδασε ζωγραφική (1984 -1989) στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, με τους Λ. Κανακάκη, Δ. Μυταρά και Ν. Κεσσανλή. Σπούδασε επίσης Interior Design στο California State University of Long Beach – Fine Arts School, με δάσκαλο τον A. Turnauyer (1980-1984). Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. συνέχισε τις σπουδές της στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts στο Παρίσι, με τον P. Carron (1990-1992). Η πρώτη της ατομική έκθεση έγινε στην Αθήνα (1994, Ζουμπουλάκη).
Η τέχνη της διαμορφώθηκε με βάση την άμεση παρατήρηση και τη στενή επαφή με το φυσικό τοπίο. Οι πίνακές της, συνήθως μεγάλων διαστάσεων, αποδίδουν την προσωπική της σχέση με τη φύση, μια σχέση βιωματική, που εκφράζεται όχι μόνο μέσω αναγνωρίσιμων εικόνων, αλλά και μέσω της φωτοχρωματικής χειρονομίας που κυριαρχεί στη γραφή της. Αποφεύγει τη χρήση του καβαλέτου και προτιμάει να ζωγραφίζει στο έδαφος, ώστε να διατηρεί την αίσθηση της εγγύτητας με το φυσικό κόσμο. Έτσι, μειώνοντας την απόσταση από το θέμα, μετατρέπει την επιφάνεια του πίνακα σε κομμάτι της φύσης, καλώντας το θεατή να συμμεριστεί την αμεσότητα της εμπειρίας της.
Η ανθρώπινη μορφή εμφανίζεται σποραδικά σε μερικά έργα της, χωρίς όμως να κυριαρχεί. Κύριο μέλημά της παραμένει η αναζήτηση του φωτός μέσα στην κίνηση των φυλλωμάτων, στη ροή του υδάτινου στοιχείου ή στις χρωματικές εναλλαγές του ελληνικού τοπίου.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λευκωσία. Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Παρίσι, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Δουβλίνο, Πεκίνο κ.ά) και ασχολήθηκε με την εικονογράφηση εντύπων και ημερολογίων.
Η όλη στάση της συνδέεται με μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οικολογική ευαισθησία. Το 2008, στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του ραδιοσταθμού ΣΚΑΪ, δημοπρατήθηκε έργο της και τα έσοδα προσφέρθηκαν στο Ταμείο των Δασών.