Τζερμιάς Γιάννης (1954)

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1954. Μεγάλωσε στη Νεάπολη Κρήτης και το 1968 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη Σχολή Βακαλό (1973-1977), με δασκάλους στη ζωγραφική τους Κ. Σπίθα, Γ. Βαλαβανίδη, Π. Τέτση και Β. Δημητρέα.
Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα το 1985, όπου παρουσίασε ασπρόμαυρα σχέδια με μελάνι και συνθέσεις μεικτής τεχνικής με εξπρεσιονιστική διάθεση. Στην επόμενη ενότητα των έργων του Μαγικό Τοπίο (Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα, 1988) διατηρεί το εξπρεσιονιστικό κλίμα της γραφής του, αποτυπώνοντας τοπία από το φυσικό περιβάλλον, τα οποία όμως λειτουργούν ως αντανάκλαση του εσωτερικού του κόσμου. Στην ενότητα Περί Φύσεως (Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα, 1995) εμπνέεται από το ομότιτλο κείμενο του Εμπεδοκλή και τους κοσμογονικούς μύθους, ενώ το έργο του αποκτά μια πιο εννοιολογική διάσταση. Στις Σταυρώσεις που ακολούθησαν (Μικρό Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Γαβριηλίδη, 1999), πραγματεύεται το υπαρξιακό πρόβλημα της Σταύρωσης, μέσα από πολλαπλές παραλλαγές, σχεδιαστικές και χρωματικές.
Η επόμενη ενότητα Κ(Χ)ρόνος (Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα, 2001) παραπέμπει στους ήρωες τεσσάρων αρχαίων τραγωδιών (Αίας, Φιλοκτήτης, Μήδεια και Αγαμέμνων), με πίνακες μικρών και μεγάλων διαστάσεων, σχέδια και βιβλία. Με την πιο πρόσφατη δουλειά του Οιδίπους: Εικόνες μετά την τύφλωση (Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα, 2011) συμπληρώνει τον κύκλο των τραγικών ηρώων, φτάνοντας στον Οιδίποδα.
Στα έργα του κυριαρχεί η συμβολική διατύπωση της αιώνιας πάλης ανάμεσα στο φως και το σκότος, ενώ η τεχνοτροπία του κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ του εξπρεσιονισμού και της νέας παραστατικότητας.
Ασχολήθηκε επίσης με την υαλοτυπία, συνεργαζόμενος με τον φωτογράφο Ν. Μάρκου και φιλοτέχνησε σκηνικά για παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας. Το 1991 εξέδωσε, σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα, το λεύκωμα «Οι Άθλοι του Ηρακλή» και το 2001 το λεύκωμα «Κ(Χ)ρόνος».
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ έχει λάβει μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: ανάμεσά τους: Eighty, les Peintres d΄Europe (Στρασβούργο, 1987), Συναντήσεις-Επισημάνσεις-Αντιπαραθέσεις (Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, 1988), Βαλκάνια: ζώνη ειρήνης και κατανόησης μεταξύ των λαών (Βουκουρέστι, 1989), Λ. Κανακάκις-Στη διάσταση του χρόνου/Έλληνες Καλλιτέχνες-Αναζητήσεις 1950-2000 (Δημοτική Πινακοθήκη Λ. Κανακάκις, Ρέθυμνο 1998), κ.α. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.