Κομπατσιάρη Μαρία (1952)

Γεννήθηκε στον Κολινδρό Πιερίας το 1952. Σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής και χαρακτικής και παρακολούθησε μαθήματα πολιτισμού και ιστορίας της τέχνης, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία και πολιτισμικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.
Η ενασχόληση της με τη ζωγραφική ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄80. Η θεματογραφία των πρώιμων έργων της ποικίλει: τοπία, νεκρές φύσεις, ανθρώπινες μορφές, συνθέσεις με συμβολικό περιεχόμενο. Σταδιακά, χωρίς να παραγκωνίζει τη ζωγραφική επιλέγει να εκφραστεί και με άλλα μέσα: χαρακτική, μικρές κατασκευές κ.ά. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στην έρευνα της γραφής ως απεικόνιση των συμβόλων, στην καταγραφή δυναμικών χειρονομιών στον καμβά με λάδι ή στο χαρτί με μελάνι, στην συμπεριφορά των υλικών, στις υφές, στις φόρμες, στην διαφάνεια των χρωμάτων. Επιλέγει να συνδυάσει διάφορα υλικά σε συνθέσεις που διακρίνονται για το εξπρεσιονιστικό τους ύφος και τις έντονες χρωματικές αντιθέσεις τους, τα οποία αποπνέουν μια λυρική διάθεση. Στην ενότητα έργων της Ιδιόλεκτα η καλλιτέχνης επιχειρεί να χρησιμοποιήσει συνδυαστικά διάφορες τεχνικές, αναπτύσσοντας μια προσωπική γραφή, όπου κυριαρχεί κατά κύριο λόγο η αφαίρεση. Στα πιο πρόσφατα έργα της εμπνέεται από τους αρχαίους ελληνικούς σφραγιδόλιθους και δημιουργεί μια σειρά έργων συνδυάζοντας διαφορετικές τεχνικές της χαρακτικής επάνω σε χειροποίητα περίτεχνα χαρτιά.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε περισσότερες από 30 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει λάβει μέρος σε δεκάδες εγχώριες και διεθνείς ομαδικές εκθέσεις. Το έργο της έχει τιμηθεί με διακρίσεις στην Ελλάδα, στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Έργα της βρίσκονται στο ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης Ξάνθης, στο Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, στην Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στην Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, στην Ένωση Μουσείων Ζωγραφικής & Γλυπτικής της Κωνσταντινούπολης, στο «NPO» IMCF International Art Council Kobe, στο Γενικό Ελληνικό Προξενείο στην Ashiya, Ιαπωνία καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.