Χρηστίδης Αχιλλέας (1959)

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Ασχολήθηκε αρχικά με τη σκηνογραφία, για την οποία παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Θεάτρου «ΚΕΑ» του Γ. Μπέλλου. Επικεντρώθηκε για ένα διάστημα στη μουσική, με την οποία ασχολήθηκε επαγγελματικά. Έπειτα στράφηκε προς τη ζωγραφική, στην οποία είναι αυτοδίδακτος.
Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1978 στο Δημαρχείο Πειραιά. Στην πρώτη περίοδο της δουλειάς του χρησιμοποίησε παραστατική γραφή αποτυπώνοντας φανταστικές αφηγηματικές συνθέσεις από τον προσωπικό του μικρόκοσμο. Κύριο χαρακτηριστικό των έργων του αποτελεί η γωνία θέασης από ψηλά. Η θεματολογία του αντιμετωπίζεται με θεατρικότητα. Τα θέματά του παραπέμπουν σε παγωμένες σκηνές από ταινίες τρόμου και μυστηρίου. Εξωπραγματικές καταστάσεις παρουσιάζονται με χιουμοριστική διάθεση. Ερημικά, ακατοίκητα τοπία, εσωτερικοί χώροι με την υποψία εγκλήματος αποδίδονται με έντονο εξπρεσιονισμό και χειρονομιακή γραφή. Συχνά απεικονίζονται ζώα και άνθρωποι εγκλωβισμένοι, δεμένοι ή με την υποψία θανάτου.
Στη συνέχεια ασχολήθηκε και με τις τρισδιάστατες κατασκευές. Χρησιμοποιώντας φωτοβολταϊκά στοιχεία δημιούργησε έργα με αυτόνομους μηχανισμούς κίνησης αντικειμένων που είχε συλλέξει και ανασυνθέσει.
Στην επόμενη περίοδο επικεντρώθηκε στην εικονογράφηση βιβλίων. Εμπνεύστηκε επίσης από τις «καταραμένες» προσωπικότητες της λογοτεχνίας. Δημιούργησε κυρίως μετωπικά πορτραίτα, ψυχογραφίες των λογοτεχνών. Η αγχώδης διεγερτική χρήση του χρώματος και η ένταση γραφής θυμίζει τους φωβιστές. Χρησιμοποίησε τις εκφραστικές δυνατότητες των χρωμάτων και τα σταξίματα της μπογιάς για να δηλώσει τον εσωτερικό κόσμο των λογοτεχνών που απεικονίζονται.
Στην πιο πρόσφατη δουλειά του επανήλθε στην ιδιότυπη προοπτική του. Εξάλειψε όμως την ανθρώπινη φιγούρα και τοποθέτησε το θέμα του πιο κοντά στον θεατή τονίζοντας την αίσθηση μοναξιάς και μυστηρίου. Συνέπλεξε το μακάβριο και το παράλογο με το αστείο.
Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, στην Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, στο Μουσείο Βορρέ κ.α. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.