Καναγκίνη Νίκη (1933 - 2008)

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1933. Σπούδασε στην Ecole Cantonale de Dessin et d’Art Appliqué (1952-1954), στη Λοζάννη, συνέχισε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με τους Γ. Κεφαλληνό, Σπ. Παπαλουκά και Γ. Μόραλη έως το 1958 και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Central School of Arts and Design (1958 -1961) του Λονδίνου όπου μαθήτευσε κοντά στους Hans Tisdall, Alan Davie και Cecil Collins. Από το 1962 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Πραγματοποίησε τις πρώτες ατομικές της εκθέσεις στην γκαλερί La Feluca στη Ρώμη το 1962, και στην Αθήνα στην Γκαλερί Μέρλιν το 1965.
Στα πρώιμα έργα της κινήθηκε στο κλίμα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο χρώμα και τις έντονες αντιθέσεις του. Επίσης αξιοποίησε την τεχνική της ταπισερί, συνδυάζοντας τη ματιέρα της ύφανσης και το ζωγραφικό ίχνος. Βαθμιαία απομακρύνθηκε από την αφαίρεση και στράφηκε προς μια θεματολογία με σύνθετες αναφορές σε κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα. Χρησιμοποίησε μεικτές τεχνικές με διάφορα υλικά, δημιουργώντας τρισδιάστατες κατασκευές, εγκαταστάσεις και εικαστικές δράσεις στο χώρο, θέτοντας συχνά ως ζητούμενο την ενεργό συμμετοχή των θεατών.
Το έργο της χαρακτηρίζεται από μια τάση κριτικού σχολιασμού που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος και ο καταναλωτισμός, η ιστορία και η παράδοση, οι γυναικείες οικιακές ασχολίες και η έμφυλη ταυτότητα, καθώς και η πολιτική διάσταση της καθημερινότητας. Οι ευαίσθητες αναφορές σε βιωμένες μνήμες και η οξυμένη κοινωνική συνείδηση οδηγούν σε μια προσωπική εικαστική ερμηνεία επίκαιρων προβλημάτων, χωρίς να παραπέμπουν σε μια στενή ιδεολογική στράτευση.
Δίδαξε στη σχολή Βακαλό (1963-1967), στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών (1970-1971) και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ως ειδική επιστήμων (1984-1986). Πραγματοποίησε επίσης σειρά σεμιναρίων με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε αρχιτέκτονες στα Χανιά (1993). Συμμετείχε σε διοργανώσεις συνεδρίων και εκδηλώσεων με θέματα σχετικά με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και δημοσίευσε άρθρα στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο.
Παρουσίασε το έργο της σε πολλές ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε σημαντικές ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά συμμετείχε στο αφιέρωμα «Τhe Greek Art in Holland», στη Nieue Kerk Cathedral (Άμστερνταμ 1981) και στα Ευρωπάλια, στις Βρυξέλλες το 1982. Έργα της βρίσκονται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, στην ΕΠΜΑΣ, στην Εθνική Τράπεζα κ.α.