Μαντζαβίνος Τάσος (1958)

Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής από τους Μάνο Σοφιανό και Μίμη Κοντό. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1979-1984) και αποφοίτησε με διάκριση. Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στην Αθήνα (1984, γκαλερί 7).
Τα κύρια χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του, που εμφανίζονται από τις πρώιμες φάσεις της πορείας του, είναι η αντινατουραλιστική εξπρεσιονιστική οξύτητα στο σχεδιασμό των μορφών και η υπαρξιακή αναζήτηση μέσω μιας ιδιαίτερης θεματολογίας, αλλά και μέσω της ίδιας της ζωγραφικής πράξης. Στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του, κυρίως μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1990, πρωταγωνιστούν τα αφηγηματικά στοιχεία, που παραπέμπουν συνήθως σε προσωπικές ή συλλογικές μνήμες, σε βιώματα και όνειρα με σαφώς αυτοβιογραφικό περιεχόμενο ή σε λαϊκούς μύθους και παραδόσεις με έντονη συμβολική φόρτιση. Μερικές φορές τα θέματα αποκτούν μια σουρεαλιστική διάσταση, καθώς παρουσιάζονται σε απροσδόκητους συνδυασμούς. Η συχνή παρουσία της εικόνας του ίδιου του ζωγράφου μέσα στους πίνακες, καθώς και η εμμονή του σε ορισμένα θεματικά μοτίβα (δέντρα, θάλασσες και πλοία, ήρωες, καβαλάρηδες, ζευγάρια...) φανερώνουν μια βαθιά σχέση ταύτισης του καλλιτέχνη με το έργο του. Οι τρισδιάστατες ξύλινες κατασκευές, με τις οποίες ασχολείται τα τελευταία χρόνια, λειτουργούν ως προέκταση της ζωγραφικής του, ενισχύοντας την επικοινωνιακή της αμεσότητα.
Παράλληλα με την καλλιτεχνική του πορεία, δίδαξε σχέδιο στη Σχολή Βακαλό Art&Design College (1986-2000) και ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων.
Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις, κυρίως στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, κ.ά.) και συμμετείχε σε ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έλαβε μέρος στη 2η και την 3η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Θεσσαλονίκη 1986 και Βαρκελώνη 1987) και στην 16η Μπιενάλε Αλεξανδρείας (1987).
Το 2005 εκδόθηκε λεύκωμα-τετράδιο με τα σχέδιά του. Το 2012 πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεσή του στο Μουσείο Μπενάκη και κυκλοφόρησε μονογραφική μελέτη για το σύνολο του έργου του, με τίτλο Η δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται (του Φίλιππου Μπεγλέρη, εκδόσεις Πατάκη).