Αρφαράς Μιχάλης (1954)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Ξεκίνησε τις σπουδές του από το εργαστήριο του Γ. Μόραλη στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1972-1974) και συνέχισε στη Γερμανία, στην Staatlische Hochschule für bildende Künste του Braunschweig, όπου σπούδασε χαρακτική, γραφικές τέχνες και κινηματογράφο κινουμένων σχεδίων (1975-1980). Μετά από δυο ατομικές εκθέσεις στη Γερμανία (1978, 1979), έκανε την πρώτη του ατομική στην Ελλάδα (1980, Ζυγός).
Από το 1987 άρχισε να δημιουργεί πειραματικές ταινίες στο στούντιο του, στο Ανόβερο. Η κινηματογραφική του δουλειά αλληλεπιδρά με το εικαστικό του έργο, στο οποίο συνυπάρχουν διάφορες τεχνικές της χαρακτικής μαζί με ζωγραφική, σχέδιο, κολάζ, βίντεο και άλλα μικτά μέσα.
Κατά τη δεκαετία του 1990 παρουσίασε κατασκευές με assemblage ετερόκλητων αντικειμένων και υλικών από σκουπίδια, που θύμιζαν ανθρωπόμορφα είδωλα κάποιας άγνωστης θρησκείας. Σύνθετες αναφορές σε παλιούς πολιτισμούς ή σε παραδοσιακές τέχνες ανιχνεύονται σε όλο του το έργο, μαζί με μια κριτική ματιά στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Η πολυπλοκότητα των τεχνικών μέσων και η πολυεπίπεδη νοητική επεξεργασία των θεμάτων, συνδυάζονται με μια σχεδόν πρωτόγονη εκφραστική αμεσότητα.
Εργάστηκε πολλά χρόνια (1988-2006) ως καθηγητής ειδικών μαθημάτων (Grafiks) στο Ινστιτούτο Εικαστικών Τεχνών και Επιστήμης της Τέχνης (Institut für Bildende Kunst und Kunstwissenschaft) του Πανεπιστημίου του Hildesheim και από το 2006 είναι επικεφαλής καθηγητής του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής στην ΑΣΚΤ της Αθήνας.
Παράλληλα με το εικαστικό, κινηματογραφικό και διδακτικό του έργο, ασχολείται με την εικονογράφηση και επιμέλεια καλλιτεχνικών βιβλίων. To 2009 εκδόθηκε το βιβλίο του Χαρακτική και έντυπη τέχνη (εκδόσεις Μεταίχμιο), ένα πλούσιο εγχειρίδιο που έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία.
Εκθέτει τακτικά το έργο του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Συμμετέχει επίσης σε φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου και σε διεθνείς μπιενάλε χαρακτικής. Έχει βραβευτεί επανειλημμένα, τόσο για το εικαστικό όσο και για το κινηματογραφικό του έργο. (Ενδεικτικά: 1980, βραβείο χαρακτικής της Κάτω Σαξωνίας, 1988, βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA) και Α’ βραβείο στην ευρωπαϊκή Μπιενάλε Χαρακτικής του Μπάντεν Μπάντεν, κ.ά.).