Πορταλάκη Σοφία (1947)

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1947. Παίρνει τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής και βυζαντινής αγιογραφίας στο Ηράκλειο, ενώ το 1965 μετακομίζει στην Αθήνα όπου παρακολουθεί μαθήματα ελεύθερου σχεδίου στο φροντιστήριο του Πάνου Σαραφιανού και του Βρασίδα Βλαχόπουλου. Το 1965 εισάγεται στην Α.Σ.Κ.Τ. όπου σπουδάζει με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. ζωγραφική και ψηφιδωτό με δασκάλους τους Ν. Νικολάου, Γ. Μαυροΐδη και Ε. Βοΐλα (1965-1970). Στη συνέχεια μεταβαίνει στο Παρίσι και σπουδάζει ζωγραφική στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts (1972-1973).
Το σύνολο του έργου της χαρακτηρίζεται από γεωμετρικότητα, κυριαρχία της αφαιρετικής γραφής και μια αίσθηση στατικότητας και ισορροπίας, που οδηγούν σε ένα λιτό αρμονικό αποτέλεσμα. Τα έργα που παρουσίασε το 1992 στην πρώτη της ατομική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, διακρίνονται σε 2 ενότητες: στα Επίπεδα όπου κυριαρχούν κατά κύριο λόγο τα τετράγωνα, τα οποία επικαλύπτονται από διαφορετικές χρωματικές ζώνες δημιουργώντας μια αίσθηση πλέγματος και στις Φυγές, όπου διαγώνιες φόρμες δημιουργούν ένα δυναμικό, γεμάτο κίνηση χώρο στον οποίο συχνά αιωρούνται κύκλοι. Και στις δύο ενότητες τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το κόκκινο, το μπλε και το πράσινο, ενώ το κίτρινο και το μαύρο λειτουργούν παραπληρωματικά. Το 1996 παρουσίασε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα την «μπλε» περίοδο της, όπου μεγάλες επίπεδες επιφάνειες σε αποχρώσεις του μπλε ορίζονται από μαύρες ή κόκκινες γραμμές. Στην επόμενη ενότητα (Μανχάταν 1997-2002, Πινακοθήκη Πιερίδη, 2002) οι συνθέσεις βασίζονται και πάλι σε γεωμετρικά σχήματα, κυρίως τετράγωνα και παραλληλόγραμμα, που τονίζουν τους κάθετους και οριζόντιους άξονες και καθορίζουν τις διευθύνσεις της κίνησης. Η χρωματική κλίμακα περνάει από το μπλε στο πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο σε πολλές διαβαθμίσεις.
Παράλληλα ασχολείται επισταμένα με την αγιογραφία. Έχει εικονογραφήσει ναούς, ενώ έχει συνεργαστεί με διάφορα ελληνικά μουσεία για τη δημιουργία αντιγράφων Βυζαντινών εικόνων.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πέντε ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.. Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.