Μιχαλακάκου Μάρω (1967)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε ζωγραφική στη Γαλλία, στην Ecole Nationale Superieure d΄Arts Plastiques de Cergy-Pontoise (1987-1993) και στη Γερμανία στην Hochschule für Bildende Kunst στο Braunschweig (1988-1989). Το 2006 προτάθηκε για το Βραβείο Ζωγραφικής του Castelon County στη Βαλένθια της Ισπανίας.
Το έργο της, αινιγματικό και πολυδιάστατο (γλυπτικές εγκαταστάσεις, ζωγραφική, σχέδια, ανάγλυφα σε βελούδο) έχει κοινωνικές και πολιτιστικές αναφορές, ενώ αντλείται συχνά από προσωπικές και οικογενειακές μνήμες. Στην πρώτη της ατομική έκθεση η ζωγραφική της αποτυπώθηκε ως ένα είδος δισδιάστατης γλυπτικής: χάρασσε τις εικόνες της σε βυσσινί βελούδο, αφαιρώντας το πέλος. Το αποτέλεσμα παρουσιάστηκε άλλοτε καδραρισμένο ως πίνακας, άλλοτε κρεμασμένο σαν ιερατικό πανό και άλλοτε ενσωματωμένο σε κανονικό έπιπλο. Τα υφάσματα (βελούδο, δαντέλα κ.α.) που χρησιμοποιεί αποτελούν πρωταρχικό υλικό των έργων της, αξιοποιώντας αφενός τα ανάγλυφα χαρακτηριστικά τους κι αφετέρου υποκαθιστώντας με αυτά τον καμβά της ζωγραφικής επιφάνειας. Αντιμετωπίζει το χώρο ως φιλοσοφική ολότητα κι όχι απλά ως ένα περιβάλλον, δημιουργώντας εγκαταστάσεις που έχουν σαφείς αναφορές στην εξουσία, την κυριαρχική επιβολή, τη δύναμη, αλλά κι τις άρρηκτες έννοιες της ζωής και του θανάτου.
Παρουσίασε το έργο της σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και το εξωτερικό (Παρίσι, Νέα Υόρκη) και έχει δεκάδες συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις και foires στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λ.χ. Snapshot: An Exhibition of 1000 Artists (Contemporary Museum of Baltimore, 2000), Arco 2004 (Μαδρίτη 2004), The Other Journey, e-migration (Hellenic Museum and Cultural Center, Σικάγο 2006), Synthesis (Galerie Francoise Heitsch, Μόναχο 2013), Public Domain (Milkshake Agency, Γενεύη 2014), The Kennedy-Bunker (REH-transformer, Βερολίνο 2014), Istanbul is Contem-porary (Κωνσταντινούπολη 2015), κ.α.
Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, καθώς και σε μουσεία, πινακοθήκες και ιδιωτικούς οργανισμούς, όπως τα Fonds Nationales d’Art Contemporain, το Istanbul Modern, κ.α.