Δαμπασίνα Λυδία (1951)

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1951. Σε ηλικία 15 ετών μετακόμισε στη Λυών όπου ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και μουσικής. Σπούδασε ζωγραφική στην Γκρενόμπλ (Ecole des Beaux-Arts) καθώς επίσης Ψυχοπαθολογία και Παιδαγωγική στο Université Paris V και στο Université Grenoble Alpes. Eργάστηκε για μία πενταετία στο Κέντρο Ψυχοιατρικής Επιδημιολογίας στο Παρίσι (1984-1989).
Στα πρώιμα έργα της ασχολείται με την ξυλογλυπτική και την ζωγραφική και τα παρουσιάζει στην Θεσσαλονίκη (Γκαλερί Ζήτα Μι, 1984) και στην Αθήνα (Αίθουσα Τέχνης Ψυχικού, 1986). Οι σπουδές της στην Ψυχιατρική καθώς και οι αναζητήσεις της σε πεδία εξωζωγραφικά αποτυπώνονται με διάφορους τρόπους στο έργο της: δημιουργεί ολοκληρωμένα εικαστικά περιβάλλοντα με αυστηρό στήσιμο και μινιμαλιστική αντιμετώπιση, που αποπνέουν μια αίσθηση ψυχρής αποστασιοποίησης. Οι φωτογραφικές της εικόνες, συχνά μεγάλων διαστάσεων, είναι πάντα σκηνοθετημένες σε ακριβή μετωπική οργάνωση, ενώ κάποιες φορές τα περιβάλλοντα ολοκληρώνονται με βιντεοπροβολές. Το 2007 παρουσιάζει μια έκθεση με τίτλο Family Story (Γκαλερί Ελένη Κορωναίου), όπου η φωτογραφία συνυπάρχει με κείμενα του ελληνικού και του γαλλικού ημερήσιου τύπου, μια ιδέα που επανέρχεται και αργότερα, το 2012, στη μεγάλη εγκατάσταση με τίτλο Το γλέντι τελείωσε-Το γλέντι ξαναρχίζει (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, 2012). Το θεματικό περιεχόμενο της εικαστικής αυτής δημιουργίας αναφέρεται στην πολιτισμική, οικονομική και ηθική κρίση της σύγχρονης κοινωνίας, ένα θέμα που δουλεύει από το 2008 και στο οποίο επανέρχεται και στην επόμενη ατομική της έκθεση Ο συντελεστής Gini (Γενί Τζαμί, 2016). Στην πιο πρόσφατη εργασία της με τίτλο Mors (Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, 2018) δημιουργεί ένα εικαστικό περιβάλλον με εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο όπου πραγματεύεται το θέμα του θανάτου και της απώλειας.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.