Καλλιμόπουλος Μιχάλης (1970)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Αρχικά σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti di Venezia (1991-1995) και στη συνέχεια γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1997-2001).
Στα πρώιμα έργα του τον απασχολεί η αποτύπωση του ανθρώπινου προσώπου με πολλές ή λίγες λεπτομέρειες, που μπορούν να εκφράσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της φυσιογνωμίας του εικονιζόμενου, καθώς και να αιχμαλωτίσουν το πνεύμα του έστω και στιγμιαία. Στην πρώτη του ατομική έκθεση «Εγώ, κατ’ εμέ» (2007, Νέες Μορφές) παρουσίασε δώδεκα προτομές, ανύπαρκτων ανθρώπων, με αρκετή έως έντονη παραμόρφωση, στις οποίες μνημειοποιεί το στιγμιαίο. Σκοπός του είναι να επικεντρωθεί το έργο στην πληροφορία και στη σύνθεσή της, παρά στην ίδια τη μορφή.
Στη δεύτερη ατομική του έκθεση «Η εικόνα προς τα μέσα» (Γκαλερί a.antonopoulou.art, 2013) επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη ζωγραφική και ονοματίζει την έκθεση του από την έκφραση «η εικόνα της χώρας προς τα έξω». Εμπνεόμενος από κοινωνικά κυρίως και πολιτικά θέματα, τα οποία προσεγγίζει από την σκοπιά της ψυχανάλυσης, αποπειράται να θέσει ένα κοινωνικό σχόλιο μέσα από μια αφήγηση που συνδυάζει τη ζωγραφική αλλά και τη γλυπτική.
Στην πιο πρόσφατη ενότητα των έργων του «Ένας, κανένας και χίλιοι εκατό» (Γκαλερί a.antonopoulou.art, 2016) έστρεφε την προσοχή του θεατή στα ήθη και τις ισορροπίες με αφορμή ανθρωπολογικές και κοινωνικές πραγματικότητες, μικρής και μεγάλης κλίμακας. Οι 2 γλυπτικές εγκαταστάσεις «Κόσμος» και «Κυριακή» παρότρυναν το κοινό να σκεφτεί τον ίδιο του τον εαυτό αλλά και την αλληλεπίδραση – ή μη - των άλλων ανθρώπων.
Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, (2007, 2013, 2016), ενώ παράλληλα έχει λάβει μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Έχει ασχοληθεί με την σκηνογραφία, καθώς επίσης με την εικονογράφηση βιβλίων, καταλόγων και εντύπων. Ακόμη, έχει διδάξει εικαστικά σε διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ το 2014 δημιούργησε το Εργαστήρι Οπτικού Γραμματισμού «Μαθαίνω να Βλέπω» στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ψηφίδα.