Πατρασκίδης Τριαντάφυλλος (1946)

Γεννήθηκε στη Δράμα το 1946. Σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1964-1969), ζωγραφική με τους Νίκο Νικολάου και Γιάννη Μόραλη και ψηφιδωτό με την Έλλη Βοϊλα. Συνέχισε τις σπουδές του στην École des Beaux Arts στο Παρίσι (1972-1979, ζωγραφική με τον Gustave Singier, ψηφιδωτό με το Riccardo Licata και λιθογραφία με τον Hubert Haddad). Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1981 (Ώρα, Αθήνα).
Η ζωγραφική του είναι κατά κύριο λόγο ανθρωποκεντρική, με έμφαση στις μεγάλες φιγούρες που γεμίζουν σχεδόν όλο το χώρο του πίνακα. Συχνά πρόκειται για γυναικεία γυμνά. Οι μορφές σχεδιάζονται με αδρά περιγράμματα ώστε να ξεχωρίζουν από το χώρο και να προβάλλουν την εξπρεσιονιστική τους διάσταση με διακριτικές ανατομικές παραμορφώσεις. Στο ίδιο εξπρεσιονιστικό κλίμα κινούνται οι δυναμικές πινελιές στο εσωτερικό των σχημάτων, ενώ το χρώμα είναι μάλλον περιορισμένο. Πολλά έργα του παρουσιάζονται σε μορφή εγκαταστάσεων και συνοδεύονται από ηχητικά και φωνητικά κομμάτια που συνθέτει και εκτελεί ο ίδιος.
Παράλληλα με τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί επισταμένα με τη γλυπτική και το ψηφιδωτό, και έχει δημιουργήσει μεγάλων διαστάσεων έργα στην Αθήνα και στο Παρίσι.Το 1989 φιλοτέχνησε σειρά γραμματοσήμων με τίτλο Ελλάδα – Χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το 1982 άρχισε να διδάσκει ως επιμελητής στο Προκαταρκτικό Εργαστήριο της Α.Σ.Κ.Τ. και το 1984 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Σχολής, στην οποία και διετέλεσε πρύτανης (2006-2010).
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις, και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 1983 έλαβε μέρος στη 17η Μπιενάλε του Σάο Πάολο και το 2003 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.