Ντοκατζής Δημήτρης (1958 - 2017)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε στο Λονδίνο, εικαστικές τέχνες στο Byam School of Art (1978-1982) και κινηματογράφο στο The London International Flim School (1982-1984).
Από την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (1990, Titanium Gallery) αναζητά τα όρια της γλυπτικής, αποστασιοποιείται από τον αντικειμενικό της χαρακτήρα και παρουσιάζει γλυπτικές εγκαταστάσεις που διαμορφώνουν χώρους έντονης δραματικότητας.
Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι λαμαρίνες, δέρμα, κερί, λυχνίες φωτός κ.α. Μέχρι το 1997 το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται σε μινιμαλιστικές κατασκευές και εγκαταστάσεις, οι οποίες έρχονται σε διάλογο με την αρχιτεκτονική και το design.  Στη συνέχεια, εντάσσει το γραπτό λόγο στο έργο του. Οικειοποιείται τις αρχές της αφίσας, τις τεχνικές της διαφήμισης και χρησιμοποιεί τη φωτογραφία και το video ως βασικά μέσα της δουλειάς του. Σχολιάζει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα και προσπαθεί να ανιχνεύσει τις διαδικασίες συγκρότησης των σχέσεων και των δομών της.  
Τον ενδιαφέρει επίσης, ο χώρος έκθεσης των έργων του, φυσικός ή ψηφιακός. Εκθέτει σε μη θεσμικούς χώρους εντάσσοντας τον ίδιο το χώρο στη δημιουργική αφήγηση της έκθεσης, αλλά εκθέτει επίσης στο διαδίκτυο, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες του μέσου.
Παράλληλα με το εικαστικό του έργο έχει έχει επιμεληθεί και οργανώσει εκθέσεις. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας Personal Cinema. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (2011: Les Paris sont Ouverts, Freud Museum, Λονδίνο). Συμμετείχε επίσης στην 4η  Μπιενάλε της Αθήνας (AGORA, 2013) και σε θεματικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές όπως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, το Σκιρώνειο Μουσείο, το Μουσείο Βορρέ, η συλλογή Πιερίδη και το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ.