Σπηλιόπουλος Μάριος (1957)

Γεννήθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής το 1957. Αρχικά φοίτησε στην Σχολή Τεχνολόγων Μηχανικών Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Θεσσαλονίκης (1975-79). Το 1980 παρακολούθησε μαθήματα για 4 μήνες κοντά στον αρχιτέκτονα και ζωγράφο Friedensreich Hundertwasser, στη Βιέννη. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο εργαστήριο του Δ. Κοκκινίδη (1983-88). Με την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο Εικαστική παρέμβαση στο Περιβάλλον στην πατρίδα του τη Χαλκιδική (Κτήμα Κουγιώνη, 1987), έδινε ήδη το στίγμα της μετέπειτα δουλειάς του, η οποία περιλαμβάνει περιβάλλοντα, κατασκευές και επεμβάσεις στο χώρο, συχνά με τελετουργικό χαρακτήρα και με αναφορές σε στοιχεία που συγκροτούν την ταυτότητα του τόπου και των ανθρώπων στην Ελλάδα.
Στις κατασκευές του δείχνει μια προτίμηση στα φυσικά και ακατέργαστα υλικά (χώμα, νερό, ξύλο, κερί κ.ά.), που συνδέονται με πρωτογενείς μνήμες και παραπέμπουν σε μυθικούς ή θρησκευτικούς συμβολισμούς. Η τελετουργική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει τις εγκαταστάσεις του αποκτά μια ειδική φόρτιση χάρη στη χρήση του φωτός, το οποίο συχνά προέρχεται από τη ζωντανή φλόγα κεριών ή καντηλιών. Τα γοητευτικά μυστήρια της φύσης, η παράδοση, η εντοπιότητα και η συγκινησιακά βιωμένη ιστορία παίζουν κεντρικό ρόλο στη θεματολογία του, όπως γίνεται φανερό και από τους τίτλους των θεματικών ενοτήτων που έχει παρουσιάσει έως σήμερα (ενδεικτικά: Βωμοί, Χάρτες, Γήινο Καντήλι, Μελισσών Μυστήριον, Μνήμης Φυλάκιον, Λάβαρα, Τα 700 ονόματα του Θεού, Ανθρώπων Ίχνη).
Από το 1991 διδάσκει στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, όπου το 2005 ανέλαβε τη διεύθυνση του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε αρκετές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Κοπεγχάχη, κ.ά.). Συμμετείχε επίσης σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων και διεθνών διοργανώσεων, εντός και εκτός Ελλάδος. Εκπροσώπησε την χώρα μας σε εκδηλώσεις στο πλαίσιο του θεσμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» τρεις φορές: Γλασκώβη (1990), Μαδρίτη (1992) και Κοπεγχάγη (1996). Το 1994 τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο (Grand Prix d’ Alexandrie) στη 18η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας.