Αντωνακάτου Ντιάνα (1922 - 2011)

Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1922. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1943-1949) με δασκάλους τους Παρθένη, Κεφαλληνό και Πρεβελάκη.
Παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Αίθουσα Ρόμβος (1951). Τα θέματά της είναι κυρίως τοπία, εσωτερικοί χώροι και φιγούρες ή προσωπογραφίες. Η έμπνευσή της έχει ως αφετηρία τον ελληνικό χώρο και τη λαϊκή παράδοση, με ιδιαίτερη έμφαση στην απόδοση του χρώματος και του φωτός. Οι διακριτικές σχηματοποιήσεις και η ενσωμάτωση κάποιων εξπρεσιονιστικών στοιχείων χαρακτηρίζουν το προσωπικό της εικαστικό ιδίωμα.
Το συγγραφικό της έργο αναπτύχθηκε παράλληλα με το εικαστικό. Από το 1958 άρχισε να δημοσιεύει άρθρα εικαστικού, ιστορικού, λαογραφικού και κοινωνικού περιεχομένου στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο (Ηώς, Αρχιτεκτονική, Ελληνικά Θέματα, Ζυγός, Ανένδοτος, Ημερησία, Πολιτικά Θέματα κ.α.). Έγραψε χρονογραφήματα, ταξιδιωτικά κείμενα, ασχολήθηκε με την τεχνοκριτική και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, αλλά και με την ποίηση και τη λογοτεχνία . Εξέδωσε επίσης βιβλία και λευκώματα με δικά της κείμενα και εικονογραφήσεις που ήταν το αποτέλεσμα μακροχρόνιων οδοιπορικών και μελέτης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Κεφαλονιά, Επτάνησα, Αργολίδα, Μεσσηνία, Ναύπλιο κ.α.). Το 1979 έλαβε το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών με αφορμή τις εκδόσεις της για τα Ελληνικά Μοναστήρια. Εικονογράφησε επίσης ημερολόγια, εξώφυλλα βιβλίων, περιοδικά και εφημερίδες.
Δίδαξε επί πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση και ανέπτυξε αξιόλογη δραστηριότητα στον τομέα του πολιτισμού σε πολλά μέρη της Ελλάδας, δίνοντας διαλέξεις, συμμετέχοντας σε συνέδρια και οργανώνοντας εκδηλώσεις. Ασχολήθηκε επίσης με τη σκηνογραφία, τη συγγραφή και τη σκηνοθεσία θεατρικών έργων.
Από νωρίς συμμετείχε σε πολλά συλλογικά σχήματα, ξεκινώντας από την Ομάδα Στάθμη κατά τη δεκαετία του 1950. Μεταξύ άλλων ήταν μέλος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, του Κέντρου Μελετών Ιονίου, της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας και της Ενώσεως Κριτικών Τέχνης Ελλάδος. Ως μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) συνέβαλε δυναμικά στην οργάνωση συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων.
Έκανε περισσότερες από 60 ατομικές εκθέσεις. Για 25 χρόνια, παρουσίαζε κάθε καλοκαίρι την καλλιτεχνική δουλειά της στο σπίτι της στα Βιλατώρια Κεφαλονιάς. Συμμετείχε επίσης σε πολλές Πανελλήνιες (1948, 1952, 1957, 1963, 1965, 1967, 1971, 1973) και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έργα της ανήκουν στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, της Εθνικής Τραπέζης, στις Δημοτικές Πινακοθήκες Ρόδου και Ιωαννίνων, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου κ.α.