Λοϊζίδου Μαρία (1958)

Γεννήθηκε το 1958, στη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε πλαστικές τέχνες στην Ecole N. S. des Beaux Arts στη Λυών (Γαλλία, 1976-81), όπου έλαβε την υποτροφία Hélène Linossier (1980) και το βραβείο Prix de Paris (1981), το οποίο θα της επιτρέψει να συνεχίσει τις σπουδές της στο Παρίσι. Mε διαδοχικές υποτροφίες της Fondation de France (1982) και του Ιδρύματος Λεβέντη (1983) παραμένει έως το 1986 στο Παρίσι, όπου παρακολουθεί μαθήματα οπτικών τεχνών, ιστορίας της τέχνης και σκηνογραφίας, καθώς και σεμινάρια φιλοσοφίας των Gilles Deleuze και Michel Foucault. Το 1984 παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στο Παρίσι (Cite des Arts) και στη Λευκωσία (Πύλη Αμμοχώστου), ενώ την ίδια περίοδο συμμετέχει σε συμπόσια που διοργανώνονται από το Ίδρυμα Ψυχανάλυσης Armando Verdiglione, με το οποίο συνεργάζεται. Το 1987 εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία.
Το έργο της περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, βίντεο, σχέδια και χειροποίητες κατασκευές ή γλυπτά από διάφορα υλικά (ύφασμα, συνθετικές ύλες, χαρτί, μέταλλα, κ.α.). Με ποιητική διάθεση δημιουργεί μορφές που μοιάζουν βγαλμένες από όνειρα ή μνήμες και παραπέμπουν σε ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη, συχνά με αναφορές σε μυθικά σύμβολα. Η τέχνη της απηχεί πολλές φορές την εξοικείωσή της με την ψυχανάλυση και τη βιωμένη εμπειρία της πρόσφατης κυπριακής ιστορίας. Συνδυάζει τη λεπτότητα του σχεδίου και την ελαφρότητα των υλικών με τη στιβαρότητα της σύνθεσης και τη δυναμική σχέση της με τον αρχιτεκτονικό χώρο. Έχει δημιουργήσει πολλά μνημειακά έργα που κοσμούν δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους σε Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, κ.ά. Πολλά από αυτά έχουν τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις.
Παράλληλα με την εικαστική της πορεία, έχει διδάξει σχέδιο στo πολιτιστικό κέντρο Villeparisis (Γαλλία, 1983-86) και το 1987-88 συνεργάστηκε με το Pratt Institute της Νέας Υόρκης, ως καλλιτέχνης-επισκέπτης. Έχει επίσης συνεργαστεί με διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα για την δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά. Από το 2006, ανήκει στην ομάδα AA+U For Architecture, Art and Urbanism. Έχει δημοσιεύσει κείμενα για την τέχνη και την αρχιτεκτονική.
Οι ατομικές της εκθέσεις είναι μέχρι στιγμής πάνω από 20, σε Κύπρο, Ελλάδα, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις. Το 1986 εκπροσώπησε την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας με τη βιντεοεγκατάσταση Ο μύθος της Αριάδνης σε τρεις πράξεις, το 1987 έλαβε μέρος στη Μπιενάλε Νέων Δημιουργών την Ευρώπης και Μεσογείου (Βαρκελώνη) και το 2004 συμμετείχε στο ελληνικό περίπτερο της 9ης Διεθνούς Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Το 2009 τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο για τη συμμετοχή της στην 15η Διεθνή Μπιενάλε Κεραμεικής (Châteauroux, Γαλλία).