Παπάζογλου Άρης (1950)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Πήρε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου και χρώματος σε εφηβική ηλικία (από το 1965), με δάσκαλο το Φώτη Σαρρή. Από το 1969 έως το 1974 σπούδασε στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τον Νίκο Νικολάου, τον Γιώργο Μαυροΐδη και τον Γιάννη Μόραλη. Αποφοίτησε με τιμητική διάκριση, έπαινο στο γυμνό νυκτός. Το 1977 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Το 1979 μετέβη στο Παρίσι όπου έμεινε επί δύο χρόνια και ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη δημιουργία μικρών κατασκευών.
Η ζωγραφική του είναι παραστατική, με διακριτικές εκφραστικές παραμορφώσεις και σχηματοποιήσεις των μορφών. Στις πρώτες περιόδους της δουλειάς του κυριαρχούν οι ανθρώπινες φιγούρες, σε μια θεματολογία του περιλαμβάνει σκηνές της καθημερινότητας σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και γυναικεία γυμνά σε παραλίες, με κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία και έναν ιδιότυπο ερωτισμό. Οι φιγούρες σχεδιάζονται με γενναιόδωρα περιγράμματα και καταλαμβάνουν το ζωγραφικό χώρο, συχνά με μια διάθεση ειρωνική, ακόμα και επιθετική, ενώ το χρώμα αποτελεί βασικό στοιχείο έκφρασης. Στη συνέχεια ο ζωγράφος απομακρύνεται από την ανθρωποκεντρική θεματολογία, αλλά διατηρεί την ειρωνική του διάθεση και παρουσιάζει μια σειρά έργων όπου πρωταγωνιστούν εικόνες σκύλων (Πρόσωπα ερωτικών σκύλων, 2005), που αποδίδονται με τρυφερότητα και χιούμορ. Στην πιο πρόσφατη ατομική του έκθεση (Κοκτέιλ ζωγραφικής, 2012) παρουσίασε μικρές ζωγραφικές κατασκευές εμπνευσμένες από προσωπικές μνήμες, από τις παλιές διαφημίσεις της δεκαετίας του 1960 έως τις εμπειρίες από την παραμονή του στο Παρίσι, αλλά και από τις καθημερινές του περιηγήσεις σε δρόμους και πλατείες της Αθήνας.
Παρουσίασε το έργο του σε οκτώ ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ έλαβε μέρος και σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις: Πανελλήνια Έκθεση (1975), Έκθεση Από τη Συλλογή του Μουσείου Βορρέ (1979), 150 Νέοι ζωγράφοι της Κοινότητας (1982), Η Τέχνης στους Δρόμους (1985), Ελληνική Ζωγραφική 19ου και 20ού αιώνα (2006), Art Athina 16 (2010) κ.ά. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στο Μουσείο Βορρέ και σε ιδιωτικές συλλογές.