Βερούκας Αλέξης (1968)

Γεννήθηκε στη Αθήνα το 1968. Το 1985-1986 παρακολούθησε μαθήματα γραφικών τεχνών στο Atelier Ceruleum στη Λοζάννη, ενώ το 1986-1988 σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Institut d’Art et d’ Archeologie στη Σορβόννη (Paris IV). Από το 1988 έως το 1993 σπούδασε στην École des Beaux-Arts του Παρισιού, ζωγραφική στο εργαστήριο του Leonardo Cremonini και λιθογραφία στο εργαστήριο του Abraham Hadad.
Το 1994 πραγματοποιεί την πρώτη του ατομική έκθεση στο Παρίσι, στην Galerie Flak, όπου παρουσιάζει ορισμένα από τα πρώιμα έργα του, σπουδές από μοντέλο και συνθέσεις με βιομηχανικούς χώρους. Τα επόμενα χρόνια στρέφεται προς την εικόνα του σύγχρονου αστικού τοπίου και ζωγραφίζει πανοραμικές απόψεις ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων (Παρίσι, Λονδίνο, Μαδρίτη, Βελιγράδι, Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη...), τις οποίες παρουσιάζει με τίτλο Το ταξίδι στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα (1997, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών). Η ζωγραφική απόδοση μεγάλων εξωτερικών χώρων εξακολουθεί να τον απασχολεί και στην επόμενη ενότητα έργων του, με θέμα τα αρχαία θέατρα (Κοίλα και Βαθμίδες, 2001). Ωστόσο σύντομα απομακρύνεται από αυτή τη θεματολογία, καθώς οι αναζητήσεις του γίνονται πιο εσωτερικές και η ανθρώπινη μορφή εισβάλλει αποφασιστικά στο έργο του. Ο χώρος γίνεται κλειστός και αφαιρετικός, ενώ οι απογυμνωμένες φιγούρες, αυτοπροσωπογραφίες και διπλά πορτρέτα, σε σκηνές με έντονη ψυχική φόρτιση, φανερώνουν μια τάση ενδοσκόπησης ή λυτρωτικής εξομολόγησης (Vincti Sumus, 2011). Η πιο πρόσφατη δουλειά του περιλαμβάνει συνθέσεις που αποτυπώνουν το βραχώδες θαλασσινό τοπίο της Ύδρας. Σε όλες τις φάσεις του έργου του, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε θεματικές του επιλογές, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις εικαστικές ποιότητες και την εκφραστική δύναμη του χρώματος.
Ασχολήθηκε επίσης με την εικονογράφηση και την επιμέλεια βιβλίων. Το 1985 τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο για την αφίσα του Έτους Μουσικής στο Στρασβούργο και το 2004 στην Exposition PIAC κέρδισε το Βραβείο του Εθνικού Συμβουλίου του Μονακό. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Το 2012 πραγματοποιήθηκε αναδρομική του έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (Ερμούπολη, Σύρος).