Αληθεινός Δημήτρης (1945)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ, (1968–1970) με τον Νίκο Νικολάου. Συνέχισε με σπουδές στην Accademia di Belle Arti της Ρώμης (1970-1974) και στο Παρίσι, στην École Speciale d’Architecture (1976-1980).
Οι πρώτες του ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα (1972, Δεσμός και 1973, Ώρα), με κατασκευές και εικαστικές δράσεις, εντάσσονται στο πολιτικοποιημένο κλίμα των πρωτοποριακών (και συχνά προκλητικών) καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της περιόδου της δικτατορίας. Την ίδια περίπου εποχή αρχίζουν και οι παρεμβάσεις του σε δημόσιους χώρους (Πλαστικές Δράσεις στον Χώρο), σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.
Το έργο του περιέχει αναφορές σε πολιτισμικά και μυθικά σύμβολα διαφόρων εποχών, που τονίζουν τις πολλαπλές διαστάσεις της καλλιτεχνικής πράξης σε διαχρονική κλίμακα. Από τη δεκαετία του 1980 ξεκινάει τις Κατακρύψεις, τελετουργικές δράσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη, σε δημόσιους χώρους ή μέσα σε αίθουσες τέχνης, μουσεία κ.λπ., όπου τα έργα (συνήθως εγκαταστάσεις μεγάλων διαστάσεων) τοποθετούνται κάτω από το έδαφος, καταθέτοντας ένα σχόλιο για την έννοια της μνήμης και του χρόνου. Περισσότερες από 170 Κατακρύψεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Από το 1993 είναι σε εξέλιξη το project του Συνεργασίες με Άλλους Πολιτισμούς, μια σειρά διαπολιτισμικών επαφών, μέσα από τις οποίες το έργο τέχνης συναντά την καθημερινή ζωή μακρινών κοινωνιών, τα ήθη και τις θρησκευτικές τους τελετές.
Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις όπως: Μπιενάλε Νέων στο Παρίσι (1980), Μπιενάλε του Sao Paulo (1983), Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης (1989) και Μπιενάλε Βενετίας (1997 μαζί με τους Στ. Αντωνάκο, Αλ. Ψυχούλη και Θ. Τότσικα), όπου πραγματοποίησε Κατάκρυψη στον περίβολο του ελληνικού περιπτέρου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την τέχνη και έχουν εκδοθεί τέσσερα λογοτεχνικά του βιβλία.
Έχει προσκληθεί ως καλλιτέχνης ερευνητής στο Center for the Study of World Religions (CSWR) - Harvard University, στο Syracuse University – Syracuse N.Y, στο Savannah College for Art end Design (SCAD) – Georgia στην Accademia di Belle Arti – Bologna κ.α.). Από το 2010 είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος του Ιδρύματος Fetzer στις ΗΠΑ.