Ουδινόττι Αγνή (1940)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Σπούδασε καλές τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (Arizona State University, Η.Π.Α., 1959-1962), αποφοίτησε με διάκριση (distinguished achievement award) και έκανε μεταπτυχιακό στο ίδιο πανεπιστήμιο την επόμενη χρονιά (1963). Ζει και εργάζεται στις Η.Π.Α. από το 1959. Η πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 1968 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Είχαν προηγηθεί 2 ατομικές της παρουσιάσεις στην Αριζόνα.
Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, με σύνθετες αναφορές στην ανθρώπινη μοίρα και στις δυστοπικές πλευρές του δυτικού πολιτισμού. Η τάση της προς τον εξπρεσιονισμό και την αφαίρεση ήταν ήδη εμφανής από τα παλιότερα μικρά μεταλλικά γλυπτά της, με τις ελλειπτικές ανθρωπόμορφες φιγούρες. Η ανθρώπινη μορφή, λιγότερο ή περισσότερο αναγνωρίσιμη, μερικές φορές παραμορφωμένη, διφορούμενη ή φευγαλέα, αποτελεί κυρίαρχο θεματικό στοιχείο, τόσο στα επίτοιχα όσο και στα τρισδιάστατα έργα της. Οι συμβολικές παραπομπές σε υπαρξιακά ερωτήματα που συνδέονται με βιωματικές εμπειρίες, η συγκινησιακή φόρτιση και η αισθητική αρτιότητα χαρακτηρίζουν τη δουλειά της.
Παράλληλα με το εικαστικό της έργο, έχει εκδώσει ποιητικές της συλλογές, και έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή και την επιμέλεια καλλιτεχνικών εκδόσεων. Επί πλέον διευθύνει τη δική της γκαλερί σύγχρονης τέχνης και, από το 2007, ίδρυσε και διευθύνει το Udinotti Museum of Figurative Art (Αριζόνα, Η.Π.Α.), με κύριο στόχο τη μελέτη της ανθρώπινης φιγούρας στην τέχνη όλων των εποχών.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε μεγάλο αριθμό ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, κυρίως στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα. Έχει εκθέσει επίσης στη Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Μεξικό, Ελ Σαλβαδόρ, και αλλού. Έργα της βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.