Σκυλάκος Βασίλης (1930 - 2000)

Γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας το 1930. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης (1957-1960). Με την ολοκλήρωση των σπουδών του έζησε για δύο χρόνια στην Κοπεγχάγη (1960-1962) και στη συνέχεια για μία διετία στη Γαλλία (1962-1964). Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1964.
Αρχικά ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, αλλά πολύ γρήγορα μεταπήδησε στις ξύλινες κατασκευές για να συνεχίσει το 1972-1973 τους πειραματισμούς του πάνω στο σίδερο. Στις ξύλινες και σιδερένιες κατασκευές του τα πιο ετερόκλητα αντικείμενα σχηματίζουν άριστα συγκροτημένα σύνολα. Οδηγείται σιγά-σιγά στην συστηματική ενασχόληση με το assemblage δημιουργώντας συνθέσεις από πραγματικά μικροαντικείμενα, τα οποία αποξενωμένα από το πρωτότυπο περιβάλλον τους προκαλούν μια μυστηριώδη αίσθηση και την περιέργεια του θεατή. Παλιά ρολόγια, σκουλαρίκια, βραχιόλια, πηρούνια, ποτήρια, αποσπασματικά κομμάτια από διαλυμένα αντικείμενα συνθέτουν νέα σύνολα με καινούργιο συμβολικό περιεχόμενο, που συχνά τονίζουν την αισθητική του κιτς, ενώ ταυτόχρονα εμπερικλείουν μια έντονα χιουμοριστική διάθεση. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελούν ένα σαφές μήνυμα κοινωνικής κριτικής, καθώς το άχρηστο αντικείμενο που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης είναι πολλές φορές μάρτυρας της ματαιότητας ενός πολιτισμού που επιδιώκει να καθορίζει τις δραστηριότητες σε συνάρτηση με τα πράγματα.
Ως φυσική συνέχεια αυτών των έργων είναι η δημιουργία περιβαλλόντων μετατρέποντας τους χώρους των γκαλερί σε οικείους, καθολικούς χώρους της καθημερινότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έκθεση του εργαστηρίου του που αρχικά παρουσίασε στον Δεσμό (1991) και αργότερα στην Γκαλερί 7.
Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα και σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, ενώ ακόμη έλαβε μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, καθώς και σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις: Salon de la Jeune Sculpture (Παρίσι 1976), Contradiction 77,(Centre Americain, Παρίσι 1977), Contemporary Greek Painters and Print Makers (National Gallery of Ireland, Δουβλίνο 1979), Ευρωπάλια 1982 (Βρυξέλλες, 1982), Peinture Grecque 1968-1988 (Βρυξέλλες 1988), La Sculpture Grecque Contemporaine (Maison de l’Architecture, Παρίσι 1991) κ.α. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στο Μουσείο Βορρέ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου κ.α.