Κυριαζή Πελαγία ()

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. με δασκάλους τον Γ. Μόραλη και τον Δ. Κοκκινίδη, καθώς και κεραμική (1972-1977). Το 1992 ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να συνεργαστεί στο studio με τον Βασίλη Λαμπρινό, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές της με τον Peter Campus στο Τμήμα Ψηφιακής Φωτογραφίας του New York University και στο Τμήμα Χαρακτικής του School of Visual Arts (1992-1993).
Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1981 στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα. Το 1989 παρουσίασε λάδια και σχέδια με κάρβουνο μεγάλων διαστάσεων (Ιλεάνα Τούντα). Στην πρώιμη ζωγραφική της κυριαρχεί μια γραφή εξπρεσιονιστική, με έμφαση στις εκφραστικές ιδιότητες του χρώματος. Στη συνέχεια η διαμονή της στην Νέα Υόρκη και το ενδιαφέρον της για τα ψηφιακά μέσα την οδηγούν στην δημιουργία έργων που συνδυάζουν τη χρήση ψηφιακής φωτογραφίας, βίντεο, μουσικής και ποίησης: Κοιμωμένη (1997), Οριστική διαμονή (1999), και Tyranny of Light (2002), τα οποία παρουσίασε σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και στην Νέα Υόρκη. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 επιστρέφει στη ζωγραφική και στη χαρακτική. Το 2009, παράλληλα με την ατομική της έκθεση στο Βιβλιοπωλείο του Μ.Ι.Ε.Τ, εκδίδει σε περιορισμένη χειροποίητη έκδοση το βιβλίο με τίτλο VIA. To 2013 παρουσιάζεται στο Μ.Ι.Ε.Τ. (Μέγαρο Εϋνάρδου) αναδρομική της έκθεση με έργα της περιόδου 1990-2013 και με τίτλο Το όνειρο και το οικείο. Στην πιο πρόσφατη ενότητα έργων της Μια εικόνα, ένα Είδωλο (2017, Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου) βασικό άξονα αποτελεί το σχέδιο στις διάφορες εκφάνσεις του: σχέδια με λευκή κιμωλία σε μαύρο χαρτί, έργα μικτής τεχνικής με σινική μελάνη, κάρβουνο και ακρυλικά, μεταξοτυπίες σε βιομηχανικό υαλόχαρτο δημιουργούν μια στοχαστική διάθεση μέσα από ένα παιχνίδι με το αρνητικό-θετικό.
Το χαρακτικό της έργο διακρίθηκε δύο φορές σε διαγωνισμούς του Διεθνούς Κέντρου Χαρακτικής Νέας Υόρκης και παρουσιάστηκε στις εκθέσεις New Prints 2002 και New Prints 2009/Winter στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο αντίστοιχα.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και στην Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης έχει δημοσιεύσει κείμενα για την τέχνη και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες στο πλαίσιο εκθέσεων και πολιτιστικών διοργανώσεων. Έργα της βρίσκονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στο Μουσείο Φρυσίρα, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου και σε ιδιωτικές συλλογές.