Ζουμπουλάκης Πέτρος (1937)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε με κρατική υποτροφία ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Kαλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη (1956-1961). Mετά την αποφοίτησή του συνέχισε τις σπουδές του στη Σκηνογραφία, τις Διακοσμητικές Τέχνες και την Διαφήμιση στην Α.Σ.Κ.Τ. με καθηγητή τον Βασίλη Βασιλειάδη (1962-1964). Στη συνέχεια με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. μελέτησε τη Βυζαντινή και Λαϊκή Τέχνη στην Ελλάδα (1964-1965).
Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Γκαλερί Άστορ (1970). Στην πρώτη περίοδο του έργου του συνδυάζει στοιχεία από τον φωτογραφικό ρεαλισμό και τον σουρεαλισμό, με σαφή διάθεση κοινωνικής κριτικής. Εσωτερικός και εξωτερικός χώρος, σχηματοποίηση και ρεαλιστική αναπαράσταση έρχονται σε διάλογο. Αποδίδει το στοιχείο του εξωπραγματικού όχι μέσω του αυτοματισμού της έκφρασης ή του αυθορμητισμού αλλά μέσω μιας αυστηρά δομημένης σύνθεσης.
Στη συνέχεια της δουλειάς του στρέφεται στην απόδοση του φυσικού τοπίου. Ο φυσικός χώρος, κυρίως ο ελληνικός, αντιπαραβάλλεται είτε με θραύσματα του παρελθόντος, είτε με αναφορές στη σύγχρονη ζωή και τα απομεινάρια του καταναλωτισμού. Συχνά θέματά του είναι η θάλασσα, οι χερσόνησοι, οι ξερολιθιές, τα λιβάδια, τα βουνά και τα δάση ιδωμένα από τον αέρα.
Χαρακτηριστική της συνέχειας της δουλειάς του είναι η σειρά «Αέναο Τοπίο» στην οποία επεκτείνει τον δημιουργικό του χώρο. Ζωγραφίζει σε πολλά, διαφορετικών μεγεθών τελάρα που αλληλοσυμπληρώνονται παρασύροντας το μάτι του θεατή και δίνοντας την αίσθηση μιας ατελείωτης, ακαθόριστης πορείας.
Παράλληλα με το εικαστικό του έργο ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων και εντύπων, ενώ φιλοτέχνησε σκηνικά και κοστούμια για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Εργάστηκε ακόμα στα ΤΕΙ Αθήνας, στη Σχολή Διακοσμητών ΑΤΟ-Δοξιάδη και δίδαξε σκηνογραφία στη Σχολή Βακαλό. Το 1971 απέσπασε το Β' Βραβείο Ζωγραφικής στο διαγωνισμό "Ζωγραφικής - Γλυπτικής - Χαρακτικής με θέμα Ύμνος εις την Ελευθερίαν" του Διονυσίου Σολωμού, που πραγματοποίησε η Γκαλερί Νέες Μορφές. Το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.
Παρουσίασε το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παραδειγματικά, συμμετείχε σε αρκετές Πανελλήνιες, στην Μπιενάλε του Σάο Πάουλο (1969), στο Διεθνές Φεστιβάλ Ζωγραφικής, Cagnes-sur-Mer (1971) και στην Τριενάλε Ρεαλιστικής Ζωγραφικής της Βουλγαρίας (1988).
Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, σε πολλές Δημοτικές Πινακοθήκες, στις συλλογές των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, στα Μουσεία Πιερίδη και Βορρέ, σε συλλογές Τραπεζών (Alpha Bank, Εθνικής κ.α.) και σε άλλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.