Παπατζανάκη Αντωνία (1960)

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1960. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κοντά στον Γ. Νικολαΐδη (1981-86), και στην Hochschule für Angewandte Kunst της Βιέννης (1988-89, εργαστήριο W. Bertoni). Αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη (Master of Fine Arts, 1997-2000), και έλαβε τιμητική διάκριση για τις επιδόσεις της (Certificate of Excellence Award for Outstanding Merit). Το 1990 παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα (Αίθουσα Τέχνης Πλειάδες, Αθήνα).
Το έργο της περιλαμβάνει επίτοιχες κατασκευές και εγκαταστάσεις στο χώρο, με κύρια υλικά το μέταλλο και το πλεξιγκλάς, καθώς και ψηφιακές εκτυπώσεις. Οι αφηρημένες μινιμαλιστικές ή γεωμετρικές δομές συνδυάζονται με βιόμορφα στοιχεία, προσδίδοντας στα έργα της μια εννοιολογική διάσταση, με αναφορές στη σχέση τεχνολογίας και φύσης. Η κυρίαρχη παρουσία του φωτός, που εκπέμπεται από τα ίδια τα έργα διαπερνώντας τα διαφανή υλικά τους, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αισθητική και συμβολική λειτουργία των συνθέσεων.
Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα (Ι.Κ.Υ., Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, Υπουργείο Πολιτισμού) και στο εξωτερικό (Alfred Toepfer Stiftung F.V.S., Hamburg, Gerondelis Foundation, Lynn-Massachusetts, Katonah Museum of Art, Katonah-N.Y., κ.ά.). Δημόσια έργα της βρίσκονται εγκατεστημένα σε διάφορες ελληνικές πόλεις. Το φωτεινό γλυπτό της Φάρος τοποθετήθηκε το 2004 στην πλατεία πάνω από το σταθμό «Κάτω Πατήσια» των ΗΣΑΠ, στην Αθήνα.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε περισσότερες από 15 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Βιέννη και Νέα Υόρκη, και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Έργα της βρίσκονται στο Μουσείο Βορρέ, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και σε πολλές άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Ζει και εργάζεται σε Νέα Υόρκη και Αθήνα.