Τσώλης Κώστας (1964)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1985-1990) με δάσκαλο τον Βαγγέλη Δημητρέα. Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Θεσσαλονίκη το 1995, στην Αγορά Μοδιάνο. Στην Αθήνα παρουσίασε το έργο του το 1998, στην Αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές.
Στην πρώτη περίοδο της δουλειάς του, ασχολήθηκε με την ζωγραφική, το σχέδιο και τη γλυπτική και παρουσίασε έργα από διάφορα υλικά (υφάσματα, ξύλα, πέτρες, γύψο), συχνά σε μορφή εγκαταστάσεων, με κυρίαρχο μοτίβο τα ανδρικά και γυναικεία κεφάλια. Τα έργα λειτουργούσαν συμβολικά, μέσα από τη φορτισμένη και επαναλαμβανόμενη παρουσία του ανθρώπινου προσώπου. Στην ζωγραφική του χρησιμοποίησε γκρίζα και γαιώδη χρώματα και επέμεινε στον διάλογο μεταξύ μορφής και συνόλου.
Στη συνέχεια της δουλειάς του στράφηκε προς τα επιτοίχια έργα με περιορισμένη χρωματικότητα, χρησιμοποιώντας ως αφετηρία φωτογραφίες από αρχειακό υλικό. Προσθέτοντας στην αρχική παράσταση επιστρώσεις από διαφορετικά υλικά όπως κάρβουνο, γραφίτη, βερνίκια κ.α., ερευνά τα όρια επικάλυψης και αποκάλυψης μιας εικόνας της πραγματικότητας, σχολιάζοντας την αμφισημία της ερμηνείας της ιστορίας. Ταυτόχρονα ερευνά τα όρια της ίδιας της παραστατικότητας, με καθαρά εικαστικά μέσα.
Ήταν μέλος της εικαστικής ομάδας Κατάληψη μεταξύ 1986-90. Έχει διδάξει ζωγραφική και σχέδιο στο Πνευματικό Κέντρο Αμαρουσίου και, από το 2003, διδάσκει στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας .
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε πολλές ελληνικές πόλεις και στο εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες (Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ, Ινδία, Ισπανία, Κύπρο, Πολωνία). Συμμετείχε επίσης στην 4η  Μπιενάλε της Αθήνας (AGORA, 2013) και σε θεματικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας και στη συλλογή του Αμερικανικού Κολλεγίου στην Αθήνα.