Μιχαηλίδης Γιάννης (1940 - 2021)

Γεννήθηκε το 1940 στην Σκιάθο, όπου έζησε ένα μέρος των παιδικών του χρόνων. Εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του αρχικά στο Βόλο, ως το 1958, και μετά στην Αθήνα. Σε αυτό το διάστημα είχε ήδη ξεκινήσει να ζωγραφίζει, αναζητώντας την προσωπική του έκφραση με κύριο ερέθισμα τις μνήμες του από τη Σκιάθο. Τα πρώτα του θέματα, η θάλασσα και ο χώρος του ταρσανά που του ήταν οικείος, επανέρχονται και στη μετέπειτα πορεία της ζωγραφικής του, ως άμεσες ή έμμεσες αναφορές στο τοπίο του Αιγαίου. Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στην Αθήνα (1968, Νέες Μορφές).
Το χαρτί, τα μελάνια και οι τέμπερες είναι τα πιο προσφιλή του υλικά, τα οποία χρησιμοποιεί με διάφορους τρόπους. Με την επικόλληση ζωγραφισμένων κομματιών χαρτιού στο μουσαμά, με εμφανή σκισίματα και επικαλύψεις, δημιουργεί παλλόμενες χρωματικές επιφάνειες, που αναδεικνύουν τα οπτικά στοιχεία μέσα από την υφή του υλικού. Τα θέματά του, τόσο τα θαλασσινά τοπία όσο και οι εικόνες αντικειμένων ή οι σκηνές από τον αστικό χώρο, συνδέονται με προσωπικές βιωμένες εμπειρίες, που μερικές φορές καταγράφονται φωτογραφικά και αποδίδονται συνήθως υπαινικτικά ή αφαιρετικά, παραμένοντας σε μεγάλο βαθμό αναγνωρίσιμα. Στα πρόσφατα έργα του η υλικότητα της επιφάνειας υποχωρεί και οι συνθέσεις διαμορφώνονται από το ρευστό χρώμα που λειτουργεί σαν ελεύθερη γραφή, παραπέμποντας στη διαφάνεια του υγρού στοιχείου.
Έχει εργαστεί ως γραφίστας (1966 – 1974) και έχει διδάξει σε ιδιωτικές σχολές και εργαστήρια. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις, ενώ συμμετείχε σε 6 Πανελλήνιες και σε αρκετές ομαδικές και θεματικές εκθέσεις, κυρίως στην Ελλάδα. Το 1970 απέσπασε το Α΄ Βραβείο στην έκθεση Νέοι καλλιτέχνες του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών). Συμμετείχε επίσης στις διοργανώσεις Πανόραμα σύγχρονης ελληνικής τέχνης (1976, Εθνική Πινακοθήκη), Μνήμες - Αναπλάσεις – Αναζητήσεις (1985, Εθνική Πινακοθήκη), Αφιέρωμα στον Περικλή Πανταζή (1996, Ίδρυμα Αβέρωφ, Μέτσοβο), Γενέθλια Γη (2007, Μουσείο Μπενάκη), κ. α.