Τράγκας Δημήτρης (1953)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη Σχολή Βακαλό με καθηγητές τον Γ. Βαλαβανίδη και τον Π. Τέτση. Από το 1985 έως το 1989 υπήρξε δάσκαλος ζωγραφικής στα τμήματα του Δήμου Αθηναίων και από το 1992 έως το 2005 υπεύθυνος των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Δημοτικό Σχολείο των Εκπαιδευτηρίων Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.
Από την αρχή της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας πειραματίστηκε με διάφορα υλικά και διαφορετικές τεχνικές. Αρχικά ασχολήθηκε με τη ζωγραφική δημιουργώντας πίνακες με εξπρεσιονιστική γραφή, αλλά σύντομα μεταπήδησε σε τρισδιάστατες εγκαταστάσεις και κατασκευές, αναζητώντας τα όρια της υπέρβασης της εικόνας και διατυπώνοντας την αυτοκαταστροφή της τέχνης. Κατέστρεφε τα υλικά του καίγοντάς τα και στη συνέχεια ανασυνέθετε τα κατεστραμμένα κομμάτια σε νέες δημιουργίες. Το 1993 παρουσίασε στην Μέδουσα +1 ένα γκριζόμαυρο γλυπτικό περιβάλλον μ’ ένα ωοειδές αιωρούμενο σώμα (Ζέπελιν) περικυκλωμένο από γυμνά σιδερένια πλέγματα σαν από μισογκρεμισμένο σκελετό οικοδομής, με έντονες αναφορές σε περιβάλλοντα καταστροφής, πυρκαγιάς ή βομβαρδισμού.
Η αγάπη του για την σκηνογραφία και τη γεωμετρία αποτυπώνεται και στο έργο του και ειδικότερα στις ενότητες «Ουρανομετρία» και “Voyage to the Void” της εικαστικής τριλογίας Ο ταξιδιώτης, που αφορά ένα ταξίδι της αντίληψης του εαυτού και της σχέσης του με τον χώρο που τον περιβάλλει. Οραματίζεται και δημιουργεί ένα φανταστικό, άυλο, νοητικό σημείο μέσα στο σύμπαν, του οποίου η θέση θα οριζόταν από ουρανογραφικές συντεταγμένες, σχεδιάζοντας σχήματα και συνδέοντας νοερά αστέρια στον ουρανό με κάποια σημεία δικής του επινοήσεως με τη βοήθεια μαθηματικών εξισώσεων.
Παράλληλα με τα εικαστικά ασχολήθηκε ενεργά με την σκηνογραφία, την ηθοποιία, τη μουσική, τη φωτογραφία, ενώ ακόμη υπήρξε σκακιστής παίζοντας στο Πρωτάθλημα Ελλάδος και διδάσκοντας σκάκι σε παιδιά και εφήβους καθώς και αθλητής πολεμικών τεχνών. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, εγχώριες και διεθνείς. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.