Μακρής Θανάσης (1955)

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1955. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο το Γιάννη Μόραλη (1975-1980). Συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Beaux-Arts στο Παρίσι (1980-1982).
Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα», το 1984. Η θεματολογία του περιλαμβάνει ενότητες όπου κυριαρχεί άλλοτε η ανθρώπινη φιγούρα (πορτρέτα, αυτοπροσωπογραφίες, γυναικεία γυμνά), άλλοτε το τοπίο. Σε κάθε περίπτωση το θέμα λειτουργεί ως αφετηρία μιας πλαστικής αναζήτησης, που στοχεύει στην ανάδειξη του εικαστικού χώρου.
Το προσωπικό του ιδίωμα διαλέγεται δημιουργικά με τον εξπρεσιονισμό, κυρίως ως προς την εκφραστική κίνηση της πινελιάς, που συχνά αποκτά μια αυτονομία και καθορίζει τη δυναμική της εικόνας. Χαρακτηριστική είναι στη δουλειά του η λεπτή τονική κλίμακα και το μεθοδικό πέρασμα σε παραπλήσιους τόνους με ισοπαχείς πινελιές. Το κέντρο βάρους της σύνθεσης βρίσκεται στο χρώμα και η αναπαράσταση γίνεται εφικτή μέσα από την πειθαρχημένη οριοθέτησή του. Τα γαιώδη χρώματα και η αδρότητα της γραφής σωματοποιούν τις ιδιότητες του φωτός που ορίζει τις μορφές ή δίνει την αίσθηση του φευγαλέου. Οι ανθρώπινες μορφές τοποθετούνται συχνά σε μονόχρωμο φόντο, ώστε να τονίζεται η παρουσία τους, ενώ στα τοπία οι φόρμες αναδύονται από το χρώμα, μέσω του οποίου διαμορφώνεται ο χώρος του πίνακα. Η ορμητικότητα της πινελιάς παραπέμπει συχνά σε μια πάλη του ζωγράφου με το υλικό του, που ίσως απηχεί την αμφίθυμη στάση του απέναντι στη ρεαλιστική απεικόνιση του οπτικού ερεθίσματος. Έτσι, ενώ τα θέματα παραμένουν αναγνωρίσιμα, η ζωγραφική επεξεργασία τείνει προς ένα είδος χειρονομιακής αφαιρετικότητας.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Συμμετείχε παραδειγματικά στις εκθέσεις Το Παιδί στη Νεοελληνική Τέχνη 19ος-20ος αιώνας, στην Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου (1993), Γενέθλιος Τόπος, στο Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο Οδού Πειραιώς (2007), Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2007). Το 2012 πραγματοποιήθηκε αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Φρυσίρα. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, στη Συλλογή Φρυσίρα και σε άλλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.