Πετρίδης Χρίστος (1958 - 2013)

Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1958. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς (1977-1982) και ζωγραφική στην Αcademie Minerva, στο Groningen της Ολλανδίας (1984-1988). Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στην Αθήνα (Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, 1984).
Στη ζωγραφική του κυριαρχούν οι εικόνες πραγματικών ή φανταστικών χώρων, που μοιάζουν να προέρχονται από όνειρα, παραμύθια ή μακρινές μνήμες, δηλώνοντας κάποιες συγγένειες με το σουρεαλισμό. Στα παλιότερα έργα του, η παρουσία αφηγηματικών στοιχείων είναι έντονη: οι πίνακες κατακλύζονται από αντικείμενα, βιόμορφους σχηματισμούς και ιπτάμενες φόρμες, που παραπέμπουν στον κόσμο των παιδικών παιχνιδιών ή στον συμβολικό πλούτο του υποσυνείδητου. Αργότερα, οι μεγάλου μεγέθους συνθέσεις του αποκτούν μια πιο λιτή τοπιογραφική διάταξη, χωρίς πολλές περιγραφικές λεπτομέρειες, υποβάλλοντας την αίσθηση ενός σχεδόν μεταφυσικού χώρου.
Τα περισσότερα έργα του είναι ζωγραφισμένα με λάδι και ακρυλικό, ενώ συχνά δανείζεται την τεχνική του γκράφιτι, χρησιμοποιώντας χρώματα σε σπρέι, και τονίζοντας έτσι την ιδιαίτερη υφή των επιφανειών και την ατμόσφαιρα των σκηνών του.
Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κύπρο και Ολλανδία. Συμμετείχε στην 4η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (1988, Μπολόνια, Ιταλία), έλαβε μέρος δύο φορές στην Art Athina (1994 και 2001) και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και σε Αλγερία, Ιταλία, Ολλανδία και Σουηδία.
Πέθανε στην Αθήνα το 2013.