Αλκαλάη Άρτεμις (1957)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με τον Γιάννη Μόραλη, τον Δημήτρη Μυταρά και σκηνογραφία με τον Βασίλη Βασιλειάδη (1976-1981). Συνέχισε τις σπουδές της στο New York University (M.A. in Studio Art), με τους Angiolla Churchill, Gerry Pryor, Livio Seguso, Steve Madoff, Idelle Weber (1983-1985). Διδάχθηκε υφαντική στην Χ.Ε.Ν. Κηφισιάς (1998-2002) και φωτογραφία στο Praxis με την Laura Dodson και στο Exile Room με τον Καμίλο Νόλλα. Η πρώτη της ατομική έκθεση παρουσιάστηκε το 1982, στο πλαίσιο της 8ης Συνάντησης Νέων Δημιουργών που διοργάνωνε η γκαλερί Ώρα, στην Αθήνα.
Χαρακτηριστικό της δουλειάς της είναι η μεγάλη ποικιλία των υλικών και τεχνικών μέσων, από τη ζωγραφική και τη γλυπτική έως τις εγκαταστάσεις, τη σκηνογραφία, την υφαντική, τη φωτογραφία και τις ψηφιακές μορφές τέχνης (video-animation). Δημιουργεί απροσδόκητους συνδυασμούς εννοιών, τεχνολογιών και υλικών, πάντα με μια διάθεση ποιητική και συμβολική, με αναφορές τόσο σε προσωπικές όσο και σε ιστορικές μνήμες ή εμπειρίες.
Στο κέντρο της θεματικής της βρίσκεται το απλό σχηματοποιημένο μοτίβο του σπιτιού, ως αρχετυπική μορφή της ανθρώπινης κατοικίας. Τα σπίτια είναι ζωγραφισμένα ή κατασκευασμένα από διάφορα υλικά, εκτίθενται ως επίτοιχα έργα ή ως εγκαταστάσεις, ή μεταφέρονται σε εξωτερικούς χώρους και εντάσσονται στο φωτογραφικό της έργο.
Στην ψηφιακή της δουλειά χρησιμοποιεί την έννοια της ύφανσης για να τη μεταφέρει στον ψηφιακό χώρο. Με βάση τα απλά μοτίβα της λαϊκής υφαντικής, αναδεικνύει τις σχέσεις ανάμεσα σε διαφορετικές τεχνικές, όπως η ύφανση με νήμα και η ψηφιακή ανάλυση της εικόνας, ανάμεσα στην πραγματική και την εικονική εμπειρία.
Ένα μέρος της δραστηριότητάς της είναι αφιερωμένο στη σκηνογραφία και ενδυματολογία, κυρίως σε συνεργασία με ομάδες σύγχρονου χορού. Παράλληλα σχεδιάζει χειροποίητα χαλιά.
Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αμερική, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία). Συμμετείχε στην Art Athina το 2010 και 2011.
Έργα της ανήκουν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, στο Jüdisches Museum Frankfurt, στο ACG art collection, στο Central Museum of Textiles, Lodz, στην συλλογή του Αμερικάνικου Κολεγίου Ελλάδας και στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.