Γιαννακάκη Μαρία (1958)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε στην ΑΣΚΤ, ζωγραφική με τον Π. Τέτση και ψηφιδωτό με τον Γ. Κολέφα (1977-1982). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κίνα (Ακαδημία Καλών Τεχνών της Hangzhou) με κρατική υποτροφία, και ειδικεύτηκε στις τεχνικές της παραδοσιακής κινεζικής ζωγραφικής (1983-1985).
Η πρώτη της ατομική έκθεση έγινε στο Πεκίνο (1986, Beijing Artists Gallery). Οι επιρροές από την κινέζικη ζωγραφική και καλλιγραφία υπήρξαν καθοριστικές στην διαμόρφωση του προσωπικού της ζωγραφικού ιδιώματος, κυρίως ως προς τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί. Δουλεύει ως επί το πλείστον σε μετάξι ή ριζόχαρτο, με μελάνι, χρωματιστά μολύβια ή παστέλ. Τα θέματά της είναι ανθρωποκεντρικά. Ζωγραφίζει φιγούρες γυναικών και παιδιών μέσα σε χώρους ρευστούς και απροσδιόριστους. Η κινέζικη παράδοση διακρίνεται πολλές φορές στην πινελιά, στην ελευθερία της σύνθεσης και στην ισορροπία των τόνων. Στην ποιητική ατμόσφαιρα των έργων ενσωματώνονται μερικές φορές εξπρεσιονιστικά στοιχεία, που ενισχύουν τη συναισθηματική φόρτιση των μορφών και την ευρωπαϊκή ταυτότητα των έργων.
Παράλληλα με τη ζωγραφική της, σχεδιάζει εξώφυλλα βιβλίων και εικονογραφήσεις.
Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά κ.ά.), στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στο Πεκίνο. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, σε ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σουηδία), στις ΗΠΑ, στην Ινδία (8η Τριενάλε, Νέο Δελχί, 1994) και στην Κίνα (Ιnternational Ink and Wash Painting Exhibition, Πεκίνο 1988 και Ιnternational Biennale του Πεκίνου, 2005).