Χάρος Μανώλης (1960)

Γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1960. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ecole Nationale Supérieure Des Beaux-Arts στο Παρίσι (1978-1982). Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην επικοινωνία της εικόνας στην Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (1982-1983). Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1981 στην Αθήνα (Πολύπλανο).
Το εικαστικό του έργο περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και τρισδιάστατες κατασκευές. Χρησιμοποιεί διάφορα μέσα και υλικά, δίνοντας έμφαση στην ποιητική χρήση του χρώματος, που είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα της δουλειάς του. Η γραφή του είναι μερικές φορές αφαιρετική, αλλά οι εικόνες του εκφράζουν συνήθως μια αφηγηματική διάθεση, που αναπτύσσεται σχεδόν αυθόρμητα, μέσα από μια ιδιότυπη θεματολογία. Ζωγραφίζει απλές σκηνές που παραπέμπουν σε μύθους ή σε μια παραμυθένια φύση, με απλότητα, συγκίνηση και ευαισθησία, ίσως και με μια δόση διακριτικής ειρωνείας.
Το 1984 τιμήθηκε με το γαλλικό βραβείο Prix des Fondations (1984) για το λιθογραφικό του έργο και, το 1998, έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για ζωγράφο κάτω των 40 ετών.
Παράλληλα με την εκθεσιακή του παρουσία ως ζωγράφου και χαράκτη, έχει αφιερώσει μέρος της δραστηριότητάς τουστο σχεδιασμό επίπλων, αντικειμένων, παιχνιδιών, εντύπων, καθώς στην εικονογράφηση βιβλίων, κυρίως με λιθογραφίες ή χαλκογραφίες. Έργο του χρησιμοποιήθηκε στη διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας Absolut (1991). Το 1996 σχεδίασε την χαρτοκαμπάνια του ελληνικού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Μεταξύ 2000-2001 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Princeton των Η.Π.Α. ως επισκέπτης καλλιτέχνης.
Έχει παρουσιάσει περισσότερες από τριάντα ατομικές εκθέσεις σε ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς και στην Αμερική. Έχει συμμετάσχει επίσης σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Ενδεικτικά αναφέρονται: 2η και 3η Biennale Νέων Καλλιτεχνών Ευρωπαϊκών Χωρών της Μεσογείου (Θεσσαλονίκη-1986, Βαρκελώνη-1987), Διεθνής Διαγωνισμός του Μουσείου Τέχνης Μόντε Κάρλο (Μονακό, 1992), Festival International de la Peinture, Cagnes sur Mer (Γαλλία 1994), Art Athina 3 (1995), Salon de Montrouge, (Παρίσι1997) κ.ά.
Ζει και εργάζεται σε Αθήνα και Κύθηρα.