Κοντέλλης Ανδρέας (1966)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Αρχικά πήρε μαθήματα ζωγραφικής από την Ρένα Ανούση Ηλία (1979-1982) και στη συνέχεια από τον Βρασίδα Βλαχόπουλο (1982-1984). Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Π. Τέτση (1984-1990). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του απέσπασε υποτροφίες του Ι.Κ.Υ. Το 1993 κατόπιν εξετάσεων στο ΙΚΥ του χορηγήθηκε υποτροφία για την εξέλιξη του ανθρωπομορφικού εξπρεσιονισμού στο έργο του, με επόπτη τον Π. Τέτση. Στη συνέχεια με τετραετή υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη ζωγραφική στο Middlesex University με καθηγητές τους John Thompson και Jim Mooney (απόφοιτος 2000).
Ασχολήθηκε κατεξοχήν με τη ζωγραφική, δημιουργώντας έργα που κινούνται στο χώρο της παραστατικής ζωγραφικής με έντονα εξπρεσιονιστικά στοιχεία. Η θεματολογία του είναι πολυποίκιλη: πορτρέτα, τοπία, θάλασσες, γυμνά, σχέδια που αποτυπώνουν το ανθρώπινο σώμα και προβάλουν την εναρμόνιση των κινήσεων, αποπνέουν ταυτόχρονα αθωότητα και ερωτισμό. Στα γυμνά του εύκολα διακρίνεται η εξιδανικευμένη απεικόνιση της γυναίκας. Οι προσωπικές μνήμες, τα βιώματα της παιδικής ηλικίας, η ανάγκη για εσωτερική ελευθερία, η αγάπη για τον τόπο καταγωγής είναι στοιχεία που κυριαρχούν στις τοπιογραφίες και στα πορτρέτα του. Στα πρώιμα πορτρέτα του η πατρική φιγούρα είναι αυτή που επαναλαμβάνεται ανάμεσα στις προσωπογραφίες. Τα τοπία του είναι κατά κύριο λόγο εμπνευσμένα από την φύση της πατρίδας του, την οποία ανακαλεί στην μνήμη του στο εργαστήριο για να αποτυπώσει όχι μόνο το τοπίο αλλά και τη συγκίνηση που του φέρνουν οι θύμησες. Τα πιο πρόσφατα έργα του αποτελούν την προσπάθειά του να αποτυπώσει τις εμπειρίες του από την περιοχή των Εξαρχείων όπου βρίσκεται το εργαστήριο του, ως οπτικό απόηχο πολιτικοποιημένων γεγονότων.
Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας καθώς και στην Λευκωσία, την Βαρκελώνη και την Νέα Υόρκη. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Φόρος τιμής στον Γκρέκο. Έλληνες καλλιτέχνες προσφέρουν έργα τους για την αγορά του "Αγίου Πέτρου (Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, 1995), Ολυμπιακό Πνεύμα και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη, (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά 2003), Ιχνηλατώντας Την Κωνσταντινούπολη, (Σισμανόγλειο Μέγαρο, Κωνσταντινούπολη 2010 & Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων), Αόρατος Θίασος: Εικαστικές Προσεγγίσεις στον Ποιητικό Κόσμο του Κ.Π. Καβάφη (Κέντρο Τεχνών Ελ Γκεζίρα, Κάιρο 2013), κ.α.