Ρόκος Κυριάκος (1945)

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1945. Αρχικά πήρε μαθήματα σχεδίου στο εργαστήριο του Π. Σαραφιανού. Σπούδασε γλυπτική και γυψοτεχνία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κοντά στους Γ. Παππά και Ν. Κερλή με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (1965-1969). Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών στην École des Beaux Arts στο Παρίσι (1972-1976), στο ατελιέ τουCesar, ενώ μαθήτευσε και κοντά στον Κ. Κουλεντιανό. Η πρώτη του ατομική έκθεση παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 1972 (Νέες Μορφές).
Το πιο χαρακτηριστικό ίσως μορφοπλαστικό γνώρισμα της γλυπτικής του είναι η στενή και σχεδόν σωματική σχέση της φόρμας με το υλικό (πέτρα, ξύλο, μέταλλο). Οι μορφές αναδύονται από το εσωτερικό του υλικού, συνήθως με απευθείας λάξευση, σαν να γεννιούνται μέσα από τη μάζα του. Η αμεσότητα αυτής της διαδικασίας παραπέμπει μερικές φορές σε ένα είδος αυτοματισμού, ο οποίος ενισχύεται από την αποσπασματικότητα και την εξω-λογική οργάνωση των μορφών. Η ελευθερία της έκφρασης, στα όρια του σουρρεαλισμού, συμβαδίζει με την τεχνική αρτιότητα, αλλά και με μιαν ιδιαίτερη έμφαση στο νοητικό ή ιδεολογικό περιεχόμενο των έργων.
Έχει διδάξει σχέδιο στη Σχολή Βακαλό (1981-1983) και είναι ομότιμος καθηγητής και προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθηνών, όπου και οργάνωσε το Α΄ εργαστήριο Πλαστικής (1983). Είναι ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Τέχνη και Φιλοσοφία. Έχει συνεργαστεί πολλές φορές με το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, σχεδιάζοντας μάσκες, αλλά και με το Εθνικό Θέατρο και με το Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, ως σκηνογράφος. Επίσης, έχει φιλοτεχνήσει μετάλλια, πλακέτες και σήματα για διάφορα ιδρύματα και οργανισμούς. Έργα του κοσμούν δημόσιους χώρους σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κέιμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
Έχει λάβει πλήθος βραβείων και διακρίσεων από πολλούς φορείς και διοργανώσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται: Α΄ Βραβείο γλυπτού Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (1981), Α΄ βραβείο γλυπτικής ΕΕΤΕ (Εθνικός Κήπος Αθήνας, 1984), Βραβείο μνημείου Ε.Μ.Π. Πολυτεχνούπολη (1988), A’ Bραβείο προτομής “Γ. Παπανικολάου” (2004), Bραβείο “Vangjush Mio” (2007, Korca – Αλβανία), κ.ά.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πάνω από τριάντα ατομικές εκθέσεις, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία). Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, διεθνείς διοργανώσεις και συμπόσια γλυπτικής στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις: Salon de la Jeune Sculpture (Παρίσι 1974-1976), Sixieme Biennale de la Sculpture Contemporaine, Μουσείο Rodin, Παρίσι (1974), Art Expo, Νέα Υόρκη (1980), 8th International Small Sculpture Triennial, Βουδαπέστη (1990), Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, Λουξεμβούργο (1999), International Contemporary Art Biennial of Arad, Ρουμανία (2009), κ.ά.