Σίμος Βασίλης (1934 - 2014)

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1934 και ήταν γιος αγιογράφου. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1952-1955) με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Το 1955 με παρακίνηση του χαράκτη Δημήτρη Παπαγεωργίου (DIMITRI) που ζούσε στη Μαδρίτη και με υποτροφία της Ισπανικής Κυβέρνησης, συνέχισε τις σπουδές του στην Real Academia de Bellas Artes de San Fernando της Μαδρίτης (1955-1960), μαθητεύοντας κοντά στον Joaquin Valverde, όπου και έλαβε το Δίπλωμα Ζωγραφικής και το Profesorado. Το 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Α.Σ.Κ.Τ. λαμβάνοντας δίπλωμα Ζωγραφικής και Θεωρητικών και Ιστορικών σπουδών (1960-1961).
Μετά από μια σύντομη διαμονή στην Αθήνα, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Λαμία, όπου δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, ενώ παράλληλα εργάστηκε ως καθηγητής καλλιτεχνικού σχεδίου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής με σπουδαστικά του έργα, παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Νομαρχίας Φθιώτιδας, στη Λαμία (1959).
Η θεματολογία του περιλαμβάνει σκηνές της καθημερινότητας και της αγροτικής ζωής, φιγούρες εργατών και αγροτών, ζώα και τοπία. Χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας του είναι τα γεωμετρικά επίπεδα και οι μεγάλες χρωματικές επιφάνειες, όπου κυριαρχούν οι σκούροι τόνοι. Οι φιγούρες του, που ξεπροβάλλουν από τις επιφάνειες αυτές μέσω αλλεπάλληλων φωτεινών επιπέδων, χάνουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά και μοιάζουν μνημειακές και εξιδανικευμένες, σαν να εκπροσωπούν ένα πνευματικό πρότυπο. Έμφαση δίνεται στο οργανωμένο σύνολο των μορφών και στην αίσθηση της κίνησης μέσω του παιχνιδίσματος των χρωματικών τόνων. Οι συνθέσεις είναι στιβαρές και πειθαρχημένες, με υποβλητική ατμόσφαιρα και μια εσωτερικότητα που παραπέμπει σε υπαρξιακές αναζητήσεις.
Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ισπανία. Έλαβε μέρος σε πέντε Πανελλήνιες Εκθέσεις στο Ζάππειο, στην Β’ και Γ’ Πανελλαδική Νέων (1962, 1964) και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε επίσης σε όλες τις εκθέσεις του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδος (ΣΚΕΤΚΕ). Το 1997 πραγματοποιήθηκε αναδρομική του έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» που συνοδεύτηκε από κατάλογο. Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οιωνός το βιβλίο του «Χρώμα και Μνήμες».
Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Υπουργείο Παιδείας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Κατσίγρα, στο Δήμο Λαμιέων, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, στη συλλογή του Μουσείου Κοτοπούλη στο Δήμο Ζωγράφου, στο Δήμο Σταυρούπολης και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.