Καστρίτσης Γιάννης (1960)

Γεννήθηκε στη Δάφνη Ευρυτανίας το 1960. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (1985-1990) με καθηγητή τον Βαγγέλη Δημητρέα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη ζωγραφική στο Brooklyn College of New York (1990-1995) με υποτροφία Charles G. Awards. Το 1995-1997 απέκτησε υποτροφία εσωτερικού του Ι.Κ.Υ στη χαρακτική για εκπόνηση καλλιτεχνικού έργου. Από το 1993 δίδαξε αρχικά στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και σε διάφορα ΙΕΚ και ΟΑΕΔ, την περίοδο 1997-2016 στα ΤΕΙ Αθήνας στο Τμήμα Γραφιστικής, ενώ από το 2007 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, το διάστημα 2007-2014 σύμφωνα με τον Ν. 407, και από το 2014 έως σήμερα ως Επίκουρος καθηγητής.
Αντλεί την έμπνευσή του από την παρατήρηση στοιχείων της φύσης καθώς και των οργανικών στοιχείων, τα οποία επεξεργάζεται και εμπλουτίζει ώστε να χάνουν την άμεση αναφορά στην καταγωγή τους. Δομεί τον χώρο του σε διαφορετικά επίπεδα με τα αδρά περιγράμματά τους και τους απτούς τους όγκους, που φανερώνουν τη γνώση του σχεδίου. Αναδεικνύει τις μορφοπλαστικές ιδιότητες του χρώματος, το οποίο χειρίζεται με δεξιοτεχνία και δυναμισμό, προσδίδοντας ρυθμικότητα στις συνθέσεις του. Με την εναλλαγή γαιώδους και φωτεινής χρωματικής κλίμακας διερευνά τις σχέσεις του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον και την κατανόηση της αλληλεπίδρασής τους μέσα από τη ζωγραφική πράξη. Ο κύκλος της φύσης γίνεται ο κύκλος της ζωής του ανθρώπου, συχνά με την απουσία της ίδια της μορφής, καθώς αυτή υποχωρεί για να αφήσει απλώς ίχνη, ανάσες και σκιές.
Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις, ενώ παράλληλα έλαβε μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ενδεικτικά συμμετείχε στις εκθέσεις: “Thesis Exhibition” Westbeth Gallery, Νέα Υόρκη 1993, “All Fashioned”, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας (2001) – Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκη (2001), «12 Εικαστικοί συνομιλούν με 12 ποιητές» Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη 2013, «Η μνήμη της επανάστασης», ΑΣΚΤ-Αίθουσα Νίκου Κεσσανλή, Αθήνα 2018. Παράλληλα με τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί και με τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους καθώς και με τη φωτογραφία και τη γλυπτική.