Σιατερλή Δήμητρα (1952)

Γεννήθηκε το 1952 στο Άργος. Σπούδασε στην Accademia di Belle Arti di Bologna ζωγραφική διακοσμητικές τέχνες (1971-1975) και χαρακτική (1975-1977 με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ). Παράλληλα με τις σπουδές της (από το 1974) συμμετείχε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με αντικείμενο τις τεχνικές της Χαρακτικής. Το 1977 επέστρεψε στην Αθήνα όπου, μαζί με το σύζυγό της, τον εικαστικό Pino Pandolfini, ίδρυσαν το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών, ένα ανοιχτό εργαστήριο το οποίο, έκτοτε, ανέπτυξε αξιόλογη δραστηριότητα σε συνεργασία με καλλιτέχνες, οργανισμούς, γκαλερί και μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τη δημιουργία εκδόσεων Τέχνης και την οργάνωση σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκθέσεων χαρακτικής. Το ίδιο έτος παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση με ζωγραφικά και χαρακτικά έργα στον Κινηματογράφο Ηλέκτρα, στο Άργος.
Το φυσικό περιβάλλον, οι οργανικές και ανόργανες μορφές λειτούργησαν ως έμπνευση για το έργο της. Από το 1982 στράφηκε κυρίως στη χαρακτική. Ασχολήθηκε με την χαλκογραφία και πειραματίστηκε με τυπώματα σε μεγάλες λευκές υφασμάτινες επιφάνειες που διατάσσονταν στο χώρο σαν λάβαρα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ιεροτελεστίας. Ανέδειξε επίσης τη γλυπτική δυναμική των εγχάρακτων πλακών της χαρακτικής και πέρασε σταδιακά σε εγκαταστάσεις στον χώρο, γλυπτά και μεγάλες κατασκευές. Η ποικιλία των τεχνικών και εκφραστικών μέσων, η εφευρετικότητα και η διάθεση πειραματισμού χαρακτηρίζουν το έργο της. Μέσω μιας ελεύθερης εικαστικής ερμηνείας φυσικών μοτίβων όπως ο ιστός της αράχνης, αναζητά τους εσωτερικούς ρυθμούς που διέπουν τη λειτουργία της φύσης.
‘Ήταν ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας Χαλκογραφίας» και της «’Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών». Έχει συνεργαστεί πολλές φορές με πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα, οργανώνοντας εκδηλώσεις και δίνοντας διαλέξεις για την Τέχνη και τη Χαρακτική. Ασχολήθηκε επίσης με την έκδοση λευκωμάτων με χαρακτικά έργα και εικονογραφήσεις βιβλίων, ενώ συμμετείχε και σε πολλές εικαστικές παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους. Παράλληλα με το καλλιτεχνικό της έργο, δίδαξε τέχνη στο Ελληνοϊταλικό σχολείο (1978-1981). Από το 2010 διδάσκει ως Ειδικός Επιστήμονας στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας  (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας).
Παρουσίασε το έργο της σε πάνω από 30 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Συμμετείχε επίσης σε διεθνείς διοργανώσεις όπως η Τriennale Intergrafik, στο Βερολίνο (1984), η Biennale του Baden Baden (1985) και η Arte Fiera της Bologna (1985).