Τσεριώνης Γιώργος (1967)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη Σχολή Βακαλό (1988-1991) και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και ιστορίας της τέχνης στον Όμιλο Τέχνης και Φιλοσοφίας με δασκάλους τη Ρουμπίνα Σαρελάκου, τον Κυριάκο Ρόκο και τον Γιάννη Παπαϊωάννου. Ειδικεύθηκε στην κεραμική στη Σχολή Ηριδανός με δασκάλους τους Μένανδρο Παπαδόπουλο και Νίκο Σκλαβενίτη. Το 1998-1999 δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στη Σχολή Βακαλό, ενώ το χρονικό διάστημα 2011-2016 δίδαξε ελεύθερο σχέδιο και σχεδιασμό κοσμήματος στη Σχολή Μοκούμε. Από το 2006 διδάσκει κεραμική στο πρόγραμμα «Διάβαση» του ΚΕΘΕΑ.
Η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1997 στη Γκαλερί Αγκάθι. Αρχικά παρουσιάζει έργα ανθρωποκεντρικής ζωγραφικής, κυρίως προσωπογραφίες με έντονη εξπρεσιονιστική γραφή. Σύντομα όμως τα τεχνικά του μέσα διευρύνονται και δημιουργεί γλυπτά, κατασκευές και εγκαταστάσεις με ποικίλα και ετερόκλητα υλικά, ενώ εντάσσει στη δουλειά του τη φωτογραφία και το κολλάζ. Οι θεματικές επιλογές παραπέμπουν σε κοινωνικά ή φιλοσοφικά ζητήματα, που αφορούν την οικειοποίηση ή την αποδόμηση της αντικειμενικής πραγματικότητας και της φύσης, την κατάκτηση της αλήθειας και την υπενθύμιση της θνητότητας του ανθρώπου. Τα έργα προσφέρονται για πολλαπλές αναγνώσεις. Σε αυτό συμβάλλει η σύνθετη επεξεργασία εικόνων και αντικειμένων, που καθορίζει τη μορφολογία, αλλά και το εννοιακό τους περιεχόμενο.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ελευσίνα) ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε δεκάδες εγχώριες και διεθνείς ομαδικές εκθέσεις: Art Mart (Kunstlerhaus, Βιέννη 2007), 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Αθήνας Heaven (Αθήνα 2009), Boiling Point (Kunstlerhaus, Βιέννη 2012), 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Βερολίνου (Βερολίνο, 2012), 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Πεκίνου (Εθνικό Μουσείο Τεχνών Κίνας, Πεκίνο 2017) κ.α.
Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και συλλογές στην Ελλάδα: στο Μουσείο Μπενάκη, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στη συλλογή της Alpha Bank, στη συλλογή του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Provo Principles (από το 2011 έως σήμερα).