Ίσαρης Αλέξανδρος (1941 - 2022)

Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1941. Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολείται με τη ζωγραφική. Το 1957 εγγράφεται στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου του Γκρατς και το 1962 συνεχίζει τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης, από όπου παίρνει το πτυχίο του αρχιτέκτονα το 1965. Από το 1968 αρχίζει να εργάζεται ως αρχιτέκτονας πολεοδόμος, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει μια πολύπλευρη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς: συμμετέχει σε ανασκαφές στην Κάτω Ζάκρο, δημοσιεύει την πρώτη του μετάφραση, το θεατρικό έργο Ανδόρρα του Μαξ Φρις και λαμβάνει μέρος στο διαγωνισμό Κ. Παρθένη, όπου του απονέμεται έπαινος και τα έργα του εκτίθενται σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην γκαλερί Άστορ.
Η πρώτη του ατομική έκθεση παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη (1973 γκαλερί Ζήτα Μι). Η ζωγραφική του είναι κατεξοχήν ανθρωποκεντρική, συχνά εμπνευσμένη από τα μορφικά πρότυπα της Αρχαιότητας, της Αναγέννησης, του Μπαρόκ και του Κλασικισμού. Το ανθρώπινο σώμα απεικονίζεται σε κάθε δυνατή εκδοχή του, τόσο στην εσωτερική του δομή όσο κι στην εξωτερική του όψη, αποτελώντας τόπο συμβολικών ερμηνειών, πολλαπλών προσεγγίσεων και αναφορών. Η απόδοση της λεπτομέρειας και η σχεδιαστική ακρίβεια, τα λαμπερά χρώματα, η πυκνή σύνθεση είναι χαρακτηριστικά που κυριαρχούν στο έργο του, το οποίο έχει έκδηλες επιρροές από τον σουρεαλισμό και τον φανταστικό ρεαλισμό.
Η συστηματική ενασχόληση του με την φωτογραφία από το 1968 οδήγησε στη δημιουργία μιας μεγάλης συλλογής φωτογραφιών ασπρόμαυρων και έγχρωμων, τις οποίες εξέθεσε για πρώτη φορά σε ατομική έκθεση το 2017 (Γκαλερί 7) σε έξι ενότητες: φωτογραφικά πορτραίτα, ανδρικά και γυναικεία γυμνά, εργαστήρια καλλιτεχνών, στιγμιότυπα από το Άγιο Όρος, καφενεία της Αθήνας που δεν υπάρχουν πια, καθώς και φωτογραφίες από τόπους ταξιδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Παράλληλα με τη ζωγραφική και την φωτογραφία έχει ασχοληθεί εκτενώς με την ποίηση, την λογοτεχνία, την μετάφραση, την γραφιστική, την επιμέλεια εκδόσεων, την σκηνογραφία. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε θεατρικά φεστιβάλ, καθώς και σε φεστιβάλ ποίησης στο εξωτερικό (Ολλανδία, Γερμανία). Το έργο του (ζωγραφικό, ποιητικό, λογοτεχνικό, μεταφραστικό) έχει τιμηθεί επανειλημμένα με βραβεία, διακρίσεις και επαίνους.
Έχει παρουσιάσει το εικαστικό του έργο σε 14 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει και σε ομαδικές εκθέσεις. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.