Παπαγιάννης Γιάννης (1962)

Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Bath Academy of Art(1981-1982) και στο Byam Shaw School of Art (1983-1986) στην Αγγλία. Κατά το χρονικό διάστημα 1998-2011 δίδαξε στη Σχολή Βακαλό.
Η πρώτη του ατομική έκθεση παρουσιάστηκε το 1990 στην Αθήνα (Καλλιτεχνικό-Πνευματικό Κέντρο Ώρα). Τα πρώιμα έργα του έχουν ως αφετηρία την οπτική πραγματικότητα, την ανθρώπινη μορφή και την αποτύπωση εσωτερικών χώρων με φυτά ή άλλα αντικείμενα. Η απόδοση των θεμάτων δεν μένει στο επίπεδο της περιγραφής, αλλά προτείνει μια προσωπική ερμηνεία, τονίζοντας την ποιητική διάσταση του χώρου. Οι ολόσωμες προσωπογραφίες του σε εσωτερικό χώρο διακρίνονται για την εσωτερικότητα της έκφρασης και την ευγένεια των χρωμάτων.
Μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90 η θεματολογία του αλλάζει. Αρχικά επιλέγει να απεικονίσει τα όνειρα και τους εφιάλτες του, προσπαθώντας να αποτυπώσει αυτούσιες τις εικόνες χωρίς επεξεργασία ή τις παρεμβολές νέων (Νέες Μορφές, 1998). Τα παρουσιάζει απαλλαγμένα από ερμηνείες και φόβους, με γρήγορη γραφή, με διαύγεια, σαν απροσδόκητα και συχνά παράλογα γεγονότα, που χαράζουν την μνήμη και τον ψυχικό μας κόσμο. Το 2002, στην ενότητα Αυτοδύτης συμβάντων (Νέες Μορφές) εκθέτει έργα εμπνευσμένα από βιογραφίες ιστορικών προσώπων. Η ζωγραφική λειτουργεί ως φόντο, ενώ στο προσκήνιο αναπτύσσονται ολοκληρωμένα διηγήματα με έντονη την ανθρώπινη παρουσία, που παίζουν και το σημαντικότερο ρόλο. Το 2005 επιχειρεί την εικονογράφηση ποιημάτων τριών αγγλόφωνων ποιητών (David Byrne, Έζρα Πάουντ και Γουΐλιαμ Μπλέικ, στην Γκαλερί TinT), ενώ το 2008 στην Αφήγηση ηρωικών πράξεων (Νέες Μορφές) παρουσιάζει λάδια μεγάλων διαστάσεων, που έχουν ως πηγή έμπνευσης την ποίηση και την ιστορία.
Παρουσίασε το έργο του σε έξι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ έλαβε μέρος και σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις: Τρίτη Μεσογειακή Μπιενάλε Χαρακτικής (Ρώμη, 1992), Ιχθύς: Πνευματικό και καλλιτεχνικό σύμβολο στην ελληνική παράδοση, (Πινακοθήκη Αβέρωφ, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Πινακοθήκη Πιερίδη, 1995-1996), Ελληνική Ζωγραφική 19ου και 20ού Αιώνα (Ζάππειο Μέγαρο, 2008), Οι καλλιτέχνες για το Μουσείο Βορρέ (2011), κ.ά. Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών Βούρου-Ευταξία, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και σε ιδιωτικές συλλογές.