Ράλλη Ιωάννα (1960)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Από το 1978 έως το 1980 σπούδασε στο College for the Distributive Trades του Λονδίνου, ενώ από το 1980 έως το 1986 πραγματοποίησε σπουδές στο Boston University και στο New England School of Art and Design. Αποφοίτησε με Bachelor στην Επικοινωνία και Master στις Γραφικές Τέχνες. Μετά την επιστροφή της από την Αμερική δούλεψε ως γραφίστας σε διάφορα περιοδικά, ενώ παράλληλα δίδαξε και στο Southeastern University και στο Campus College στην Αθήνα. Παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση φωτογραφίας στην Αθήνα το 1988, στην Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα. Ακόμη ασχολήθηκε με το τραγούδι, υπήρξε μαθήτρια της Ευγενίας Συριώτη και τραγούδησε σε αρκετές συναυλίες μαζί της.
Τα φωτογραφικά της έργα, έγχρωμα ή μαυρόασπρα, καταγράφουν με διεισδυτικό τρόπο μορφές, καταστάσεις και γεγονότα που συνδέονται με τις προσωπικές της εμπειρίες, μέσα από μια ιδιαίτερη σχέση με τον άνθρωπο και το κοινωνικό του περιβάλλον. Στο μεγαλύτερο μέρος της θεματολογίας της κυριαρχεί η ανθρώπινη μορφή σε διάφορες εκδοχές (πορτραίτα, γυμνά, σκηνές με παιδιά, πρόσωπα ηλικιωμένων, κ.ά.), με συχνές αναφορές στη γυναικεία φύση (Αρχέτυπα του θηλυκού, 2008). Υπάρχουν όμως και εικόνες ευρύτερων χώρων, καθώς και νεκρές φύσεις. Προσεγγίζει τα θέματά της με ευγένεια, τρυφερότητα και σεβασμό, αλλά και με μια κριτική διάθεση που ενισχύει την εκφραστική τους ένταση. Ο πραγματικός κόσμος αποδίδεται ποιητικά, άλλοτε με γλαφυρότητα και άλλοτε με μια αφαιρετική αισθητική που τονίζει τις εικαστικές τους ποιότητες, ενώ μερικές φορές, κυρίως στην ώριμη δουλειά της, φωτογραφίζει μορφές που κατασκευάζει η ίδια. Οι πιο πρόσφατες φωτογραφίες της (Όνειρα και Σύμβολα, 2016), εμπνευσμένες από τον ονειρικό και συμβολικό κόσμο του ασυνείδητου, απεικονίζουν δικές της κατασκευές από λεπτό χαρτί, σύρμα και αλουμινόχαρτο, σε φόντο ζωγραφισμένο από την ίδια.
Παρουσίασε το έργο της σε δέκα ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.