Φουτρής Δημήτρης (1972)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1991-1996). Από το 1997 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο στο University of East London, από όπου απέκτησε διδακτορικό τίτλο σπουδών με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (1998-2002).
Η επαγγελματική του ενασχόληση με την αγιογραφία από το 2000 επηρέασε την οπτική του για τη σύγχρονη τέχνη, μεταφέροντας δομικά στοιχεία στην εικαστική δουλειά του, καθώς και συμβολισμούς θρησκευτικής προέλευσης. Δημιουργεί κατά κύριο λόγο περιβάλλοντα, στα οποία κυριαρχούν οι εγκαταστάσεις, η φωτογραφία και τα βίντεο. Εκτός από τα τεχνολογικά μέσα, χρησιμοποιεί υλικά όπως ξύλο, γυαλί, χαρτί, καθώς και τεχνικές της γλυπτικής ή της ζωγραφικής. Η σχέση με το χώρο παίζει πρωτεύοντα ρόλο στα έργα του. Η διάταξη των κατασκευών καθορίζει τη συνθήκη θέασης και το πλαίσιο ανάγνωσής τους. Τις περισσότερες φορές διαφαίνεται η βιωματική αφετηρία των θεμάτων, η οποία σχολιάζεται ως ανάμνηση ή ως ανάκληση αίσθησης. Οι μορφές παραπέμπουν σε ένα είδος διαλόγου μεταξύ υλικότητας και άυλου, μεταξύ του αντικειμένου και της γλώσσας. Οι έννοιες που αναδύονται, όπως αυτή του ιερού, της ταυτότητας, του πόνου, της εξουσίας, του θανάτου διατυπώνουν έναν κοινωνικό και φιλοσοφικό στοχασμό που εμπεριέχει την ιδέα της ελπίδας.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και στην Λευκωσία, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: New Contemporaries 2003 (Λονδίνο & Μάντσεστερ, 2003), Last Chickens of Sainsbury (WASPS, Glasgow International, Γλασκώβη 2005), Artissima 13 Art Fair (Τορίνο, 2006 & 2007), Soundgate (Kunsten Museum of Modern Art, Άαλμποργκ 2010), ΟΜΟΝΟΙΑ, 4η Μπιενάλε της Αθήνας (Ξενοδοχείο Μπάγκειον, Αθήνα 2015) Feux Follets (Le BBB Centre D’Art, Τουλούζη 2016), κ.α. Από το 2010 είναι μέλος της ομάδας Under Construction Group. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της συντακτικής ομάδας του διαδικτυακού περιοδικού τέχνης www.art-omma.gr, ένας από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του www.artwaveradio.net του διαδικτυακού ραδιοφώνου τέχνης της 1ης Μπιενάλε της Αθήνας, καθώς επίσης και υποψήφιος για το 4ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ.