Σαρελάκου Ρουμπίνα (1950)

Γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Αρχικά μαθήτευσε κοντά στους Π. Σαραφιανό, Ν. Νικολάου και Γ. Μόραλη. Σπούδασε χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με τον Κ. Γραμματόπουλο (1969-1974) και συνέχισε τις σπουδές της στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι, (λιθογραφία με τον Georges Dayez, 1974-1976). Η πρώτη της ατομική έκθεση, με έργα χαρακτικής, έγινε το 1976 στην αίθουσα του Κολλεγίου Αθηνών.
Ο άρτιος χειρισμός των τεχνικών της χαρακτικής (λιθογραφία, ξυλογραφία, χαλκογραφία κλπ), σε λιτές συνθέσεις με θέματα εμπνευσμένα από καθημερινές όψεις του αστικού χώρου, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των πρώτων της έργων. Σύντομα άρχισε να παρουσιάζει, παράλληλα με τη χαρακτική της, και έργα ζωγραφικής, συνήθως ελαφρές ύλες σε χαρτί. Η ώριμη δουλειά της αναπτύσσεται σε θεματικούς κύκλους, που βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες, βιώματα ή ταξίδια, όπως οι ενότητες που αναφέροναι στο Tango, στην Πάτμο ή την Κρήτη. Έχει δημιουργήσει επίσης βίντεο, κατασκευές και κοσμήματα, καθώς και σκηνικά στο θέατρο.
Ασχολήθηκε επισταμένα με τη διδασκαλία και συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια χαρακτικής. Δίδαξε ελεύθερο σχέδιο και χρώμα στη Σχολή Βακαλό Art & Design (1983-97), καθώς και στο εργαστήριο ζωγραφικής Αγίας Παρασκευής και στον Όμιλο Τέχνης και Φιλοσοφίας, των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις για το έργο της: Βραβείο Χαρακτικής Ακαδημίας Αθηνών (1980), Α΄ Βραβείο Χαρακτικής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (1985) και Α΄ Βραβείο Χαρακτικής του Ιδρύματος Τρανούλη (1986), ενώ το 1987 απέσπασε τιμητική διάκριση στην Διεθνή Biennale Χαρακτικής Intergrafik του Βερολίνου.
Παρουσίασε το έργο της σε πάνω από 30 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε πολλές και σημαντικές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται οι Μπιενάλε Χαρακτικής της Λιουμπλιάνα (1983), του Βερολίνου (1984), της Βάρνας και του Μπάντεν-Μπάντεν (1985), καθώς και η 8η Τριενάλε του Νέου Δελχί (1994). Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.