Ιωάννου Γιώργος (1926 - 2017)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926. Πραγματοποίησε σπουδές ζωγραφικής στην Αθήνα με τον Κωστή Ηλιάδη και τον Θεόδωρο Δρόσο και στη συνέχεια στο Παρίσι στην Académie Julian στα εργαστήρια των Caude Schurr και Mac Avoy.
Το 1959 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα στην Γκαλερί Ζυγός, όπου παρουσιάστηκαν έργα του που χαρακτηρίζονταν από μια ιμπρεσιονιστική γραφή. Ωστόσο, μετά την μαθητεία του στο Παρίσι και την επιστροφή του στην Ελλάδα υιοθέτησε ένα προσωπικό στυλ, το οποίο έχει έντονα στοιχεία επιρροών από τα κόμικς και την ποπ αρτ. Η πλούσια θεματολογία του περιλαμβάνει κλασικιστικά οικοδομήματα, αρχαία αγάλματα, ανθρώπινες μορφές με ενδύματα άλλων εποχών, σιδηροδρομικούς σταθμούς και τρένα, παγόνια, περίεργα κακτοειδή φυτά, θεατρικές σκηνές κ.ά. Το παρελθόν και το παρόν συνυπάρχουν ισότιμα μέσα σε εικόνες λυρικές και συχνά αινιγματικές, με έντονα συμβολικό χαρακτήρα και με σαφή κριτική διάθεση απέναντι σε κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.
Στα πιο πρόσφατα έργα του, που παρουσιάστηκαν την δεκαετία του ΄90 και στις αρχές του 2000, εντάσσει στοιχεία από το σύγχρονο τεχνολογικό πολιτισμό και σατιρίζει το σύγχρονο πολιτικό και πολιτισμικό περιβάλλον, καταγγέλλοντας τον καταναλωτικό χαρακτήρα της κοινωνίας.
Έχει ασχοληθεί επίσης με την εικονογράφηση εξωφύλλων βιβλίων και δίσκων, ενώ κείμενα του για την τέχνη έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Το 1981 εξέδωσε το «Λεύκωμα 1940-1974» (Εκδόσεις Παπαζήση) με 100 μονοτυπίες του, με θέματα από τον Πόλεμο του 40, την Κατοχή και την Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη Δικτατορία. Το 2001 εξέδωσε το φωτογραφικό λεύκωμα «Η Αθήνα μέσα από τις καρτ ποστάλ του παρελθόντος» (Εκδόσεις Σιδέρη).
Το 1965 τιμήθηκε με το Α’ Ευρωπαϊκό Βραβείο “Pergamenta d’Onore” του Οργανισμού Europa Arte, ενώ το 1966 βραβεύθηκε στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό ”Prix Europa de Peinture de la Ville d’Ostende” με έπαθλο ατομική έκθεση στο Musée des Beaux Arts d’Ostende. Το 2012 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.
Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει λάβει μέρος και σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις. Συμμετείχε στην 35η Μπιενάλε Βενετίας (1970), στην έκθεση Πανόραμα της Ελληνικής Ζωγραφικής 1950-1975 (Museum am Ostwall, Ντόρτμουντ 1976), στην έκθεση Zeitgenoessische Griechische Malerei und Graphik (Institut für Auslandsbeziehungen, Στουτγκάρδη, 1978), στα Europalia ΄82 (Βρυξέλλες, Αμβέρσα, 1982) κ.α. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.